İzka’dan Yenilenebilir Enerjiye 25 Milyon Liralık Destek

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) 17 Aralık 2012 tarihi itibariyle ‘Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri’ mali destek programını başlattı.

Program kapsamında, 15 milyon TL kar amacı güden, 10 milyon TL kar amacı gütmeyen başvuru sahipleri için olmak üzere toplam 25 milyon TL’lik kaynağın, projeleri başarılı bulunan başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor. Vali M. Cahit Kıraç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı ile İzmir ekonomisine aktarılacak kaynağın; ildeki mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasında, orta ve uzun vadede enerji konusunda dışa bağımlılığın azaltılmasına önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Söz konusu Programda öncelik ‘yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin’ tasarımına ve üretimine yönelik Ar-Ge veya ürün yeniliği ve ticarileştirme çalışmalarına verilecek. Bunun yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız elektrik üretimi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ısıtma, kurutma, soğutma ve ulaştırma amaçlı kullanımlar da desteklenecek. Programa kar amacı güdenler kategorisinde KOBİ’ler, kooperatifler ve birlikler, kar amacı gütmeyenler kategorisinde ise yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve organize sanayi bölgeleri başvurabilecek. Destekten yalnızca İzmir sınırları içinde kurulmuş veya faaliyet gösteren başvuru sahipleri yararlanabilecek. Programa başvurmak isteyenlere yol göstermek amacıyla başvuru rehberi hazırlandı. Destek sağlanacak miktar projenin toplam uygun maliyetinin en az yüzde 10’u, kar amacı güdenler için en fazla yüzde 50’si, kar amacı gütmeyenler için en fazla yüzde 75’i olabilecek. Bütçenin kalan tutarı, eş-finansman olarak başvuru sahibi veya ortakları tarafından karşılanacak. Ayrıca proje hazırlama sürecinde başvuru sahiplerine yardımcı olmak amacıyla ücretsiz proje hazırlama eğitimleri düzenlenecek.Başvurular Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi Proje ve Faaliyet Destek Modülü (KAYS) üzerinden çevrimiçi (online) olarak gerçekleştirilecek. Başvuru şekli ve başvurular ile ilgili detaylı bilgileri içeren başvuru rehberi İZKA hizmet binasından veya internet adresinden temin edilebilecek.