Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadın konukevlerindeki yatak kapasitesini binden bin 800'e çıkardıklarını, yeni yönetmelik hazırlayarak gelen bütün kadınların ihtiyacı olan meslek kursları, psikolojik destek gibi her türlü desteğin verildiği yeni bir altyapıyı hayata geçireceklerini söyledi.

Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2013 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, yola çıkarken ''Önce insan'', ''İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'' dediklerini, yoksullukla mücadelenin, en temel mücadele alanlarından biri olduğunu belirtti.

Bütüncül bir bakışla, arz ve talep dengesini göz önünde bulundurarak, TÜBİTAK ile işbirliği yaptıklarını anımsatan Şahin, bilim ve aklı kullanarak, kaynaklarını, adil, şeffaf, hesap verebilir, istihdamı özendirici şekilde harcamaya devam edeceklerini vurguladı.

Muhafazakar, demokrat bir parti olduklarını, aile değerlerini önemsediklerini dile getiren Şahin, ailenin güçlü olmasını, aile bireylerinin mutlu olmasını istediklerini ifade etti.

Viyana'daki temaslarına işaret eden Şahin, burada görüştüğü Aile Bakanlığı yetkililerinin, kendisine, ''Biz ülkemizde 2 çocuklu anne baba, aile yapısını özlüyoruz; akıntıya kürek çekiyoruz' dediğini aktardı. Şahin, evlilik öncesi eğitimleri, boşanmak için başvuran eşlere danışmanlık ve destek hizmetlerini güçlendirdiklerini belirtti.

Bakan Şahin, etnik kimlik ayrımı yapmadan, insanca ve hak ediliyorsa gereken bütün desteği vereceklerini söylediklerini, bu şekilde de yola devam ettiklerini dile getirdi.

-''Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans''-

Ekonomik olarak kadınların güçlendirilmesi istediklerini vurgulayan Şahin, istihdamdaki kadın oranını artırmak için iş ve aile hayatını uyumlaştırmayı düşündüklerini, buna yönelik kreş ve bakımevleriyle ilgili sistemi güçlendirdiklerini ifade etti.

Şahin, verilen teşviklerle istihdamdaki kadın oranını yüzde 30'lara çıkardıklarına dikkati çekerek, yarı zamanlı esnek çalışma modelini bütün dünyanın kullandığını, kendilerinin de alternatif sunmak istediklerini söyledi.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede, sıfır toleransla yollarına devam ettiklerini bildiren Şahin, yurt dışında Meclis'i övdüğünü, kadına yönelik şiddete nasıl tavır koyduğunu, yasanın çıkarılmasında nasıl başarılı olduğunu anlattığını dile getirdi.

Şahin, Türkiye'nin, İstanbul Anlaşması'nı onaylayan ilk ülke olduğunu, AB ülkelerinin bile ''Mali kriz var, imzalarsak maliyeti olacak, krizi çözelim sonra imzalayalım'' dediğini belirtti.

Şahin, yasaların her şeyi çözmediğine, akşamdan sabaha sorunların düzelmediğine değinerek, ''Bu, toplumsal sorundur gereği yapılmalıdır'' iradesi varsa, mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini bildirdi.

Şahin, son 1 yılda kadın konukevlerindeki yatak sayısını binden bin 800'e çıkardıklarını bildirdi. Şahin, yeni yönetmelik hazırladıklarını, gelen bütün kadınların ihtiyacı olan meslek kursları, psikolojik destek gibi her türlü desteğin verildiği yeni bir altyapı hayata geçireceklerini belirtti.

Yüze yakın yasayı incelediklerini, başta anayasa olmak üzere buradaki ifadeleri engelli olarak değiştireceklerini vurgulayan Şahin, engellilere yönelik istihdamdaki bütün boş kadroları doldurmayı hedeflediklerini belirtti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, geçen yıl 5 bin kadroyu doldurduklarına dikkati çekerek, engellilerin girişimci olması için KOSGEB ile çalışma başlattıklarını kaydetti.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA