Milli Eğitim Bakanı Dinçer'den Haydar Aliyev Ortaokulu'na Ziyaret

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun pekiştirilmesi amacıyla eğitim ve kültür alanında başlatılan ilişkilerin, iki ülke arasında ortak tarih ve kültür temelinde sağlam köprüler oluşturduğunu söyledi.

Dinçer ve Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi tarafından yenilenen Haydar Aliyev Ortaokulu'nu ziyaret ederek, burada düzenlenen törene katıldı.

Okulun spor salonunda gerçekleştirilen törende, halk dansları gösterisi yapan öğrenciler, daha sonra Türkiye ve Azerbaycan bayrakları açtı.

Törende, saygı duruşunun ardından, iki ülkenin milli marşları okundu.

Dinçer, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan'ın, tarihlerinin en zorlu dönemlerinde birbirlerine daima destek olduğunu belirterek, ''Anadolu insanının Kurtuluş Savaşı verdiği zorlu dönemlerinde, Azerbaycanlı kardeşlerimizin yaptığı maddi ve manevi destekler, halkımızın gönlünde çok önemli bir iz bırakmıştır'' dedi.

''Bir millet iki devlet'' sözünün, iki ülke arasındaki ilişkilerin dünü, bugünü ve geleceğini kısa ve özlü bir şekilde özetlediğini dile getiren Dinçer, ''Değerli kardeşlerimizi vatanlarında ağırlamaktan çok büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz'' ifadesini kullandı.

Dinçer, şöyle devam etti:

'' derken, bunu en kalbi duygularımla söylüyorum; sizin ülkeniz bizim atayurdumuzdur, bizim ülkemiz de sizin vatanınızdır. Elbette bu gönül birliğinin, duygu birliğinin, köklü ilişkilerimizin tarihi, çok eskilere giden, çok uzun bir geçmişe sahiptir. Bizi birbirimize yakınlaştıran, sadece ortak köken, dil ve din birliği, gelenek ve göreneklerimiz değildir. Aynı zamanda Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasının akabinde ülkemiz ile Azerbaycan arasındaki dostluğun pekiştirilmesi amacıyla eğitim ve kültür alanında başlatılan ilişkilerimiz, ülkelerimiz arasında ortak tarih ve kültür temelinde sağlam köprüler oluşturmaktadır. Çünkü eğitim toplumu genç kuşaklar vasıtasıyla geleceğe hazırlayan önemli bir faktördür. Bu nedenle eğitim, sosyal değişimin, kalkınmanın ve toplumsal özgüvenin gerçek anahtarı olarak kabul edilmektedir.''

Azerbaycan'da eğitim kurumlarının açılmasının, karşılıklı uzman gönderilmesinin, bilgi ve deneyim alışverişinin yapılmasının, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında yüksek tahsil için burslu öğrencilerin getirilmesinin önemli adımlar olduğunu anımsatan Dinçer, ''Ayrıca halen 619'u burslu, toplam 4 bin 238 Azeri öğrencinin Türkiye'de, yine 3 bin 52 Türk öğrencinin Azerbaycan'da eğitim alıyor olması, işbirliğimizin önemli, somut örneklerinden bazılarıdır'' dedi.

-''Güzel yarınlar daha yakın, daha aydınlık olacak''-

Türkiye'de bugün Azerbaycan'ın büyük önderi Haydar Aliyev'in adını taşıyan birçok eğitim kurumunun bulunduğunu belirten Dinçer, şunları kaydetti:

''Ankara Yenimahalle Haydar Aliyev İlköğretim Okulu, İzmir Aliağa Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Adana Ceyhan Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi, Iğdır Haydar Aliyev Fen Lisesi, Kars Haydar Aliyev Endüstri Meslek Lisesi gibi öğretim kurumları ülkelerimiz arasındaki eğitim dayanışmasının en güzel örneklerindendir.

Bu işbirliğini daha ileri noktalara taşıdığımız oranda, genç nesillerimiz de çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyle donanmış olarak ülkelerine ve bölgemize katkı sağlayacaklardır. Bu görev, size ve bize düşmektedir. Bunun için biraz daha gayret, anlayış birliği ve işbirliği yeterlidir. Bizler önümüzde duran zorlu yüzyılı en iyi şekilde değerlendirerek, hem ülkemize hem de bütün insanlığa güzel bir gelecek hazırlamak sorumluluğuyla karşı karşıyayız. Bu amaçla üstleneceğimiz görev hepimizin omuzlarında tarihi ve evrensel bir sorumluluk olarak durmaktadır. Bunun gereğini yerine getirdiğimiz ölçüde, güzel yarınlar daha yakın, daha aydınlık olacaktır.''

-''Sizin her birinizin sevinci, onların da sevinci olacaktır''-

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev ise her okulun açılışının, geleceğe açılan bir kapı olduğunu belirterek, bu okulların geleceğin büyük vatandaşlarını yetiştirdiğini ifade etti.

Bulundukları okuldan yetişecek çocukların sadece Türkiye'yi değil, Azerbaycan'ı da mutlu edeceğini dile getiren Efendiyev, salonda Haydar Aliyev'in ve Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarının bulunduğu afişleri öğrencilere göstererek, ''Sizin her birinizin sevinci, onların da sevinci olacaktır. Sizin kederiniz, onların da kederi olacaktır. Ama inanıyorum ki siz onları hiçbir zaman kederlendirmeyeceksiniz'' dedi.

Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Merdanov da Haydar Aliyev'in adını hürmetle taşıyacak okulun kurulmasında emeği olan herkesi yürekten kutladığını söyledi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ise 25 yıllık geçmişi bulunan okulda, bin 483 öğrencinin eğitim gördüğünü, 88 öğretmen ve idarecinin görev yaptığını ifade etti.

Okulun 37 derslikli binası ile spor salonunun şu anda hizmet verdiğini aktaran Aydoğan, SOCAR'ın yenilemesini yaptığı diğer kısımların da tamamlanmasının ardından hizmete alınacağını kaydetti.

-Dinçer, en küçük yaş grubundaki öğrencilerin sınıfını gezdi-

Konuşmaların ardından, Bakan Dinçer, Efendiyev ve beraberlerindekiler, SOCAR tarafından yenilenen Haydar Aliyev Ortaokulu'nun açılışını yaparak kurdele kesti.

Okul binasındaki Mustafa Kemal Atatürk ve Haydar Aliyev büstlerinin de açılmasının ardından, Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencisi Koşgar Muharremov, Azerbaycanlı şair Zelimhan Yakup'un bir şiirini okudu.

Daha sonra beraberindekilerle okulu gezen Dinçer, bu yıl okula başlayan 66 aylık, en küçük yaş grubundaki öğrencilerin bulunduğu bir sınıfı da ziyaret etti.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA