2. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Kongresi

2. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Kongresi 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul, The Marmara Otel’de gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. Şuayib Yalçın’ın başkanlığında yapılan kongrede, sindirim sistemi kanseri ile ilgili her türlü bilimsel gelişmelerin ele alınıyor. Konusunda uzman ulusal ve uluslararası düzeyde konuşmacıların katıldığı kongrede; yurt dışında klinik onkoloji, medikal onkoloji, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi onkolojisi ve hematoloji&onkoloji alanlarında uzmanlıkları olan 65 Türk, 12 yabancı konuşmacı ve oturum başkanı görev yapıyor.

Sindirim sistemi kanserleri, grup olarak en sık görülen kanserler. Özellikle kalın barsak, mide, pankreas, yemek borusu, karaciğer, safra yolları kanserlerini, nöroendokrin ve GIST’leri içerir. Bu kanserler genellikle sinsi seyirli olup genellikle ileri evrede belirtilere yol açtıkları için çoğu kez geç aşamada tanı konur ve tedavi şansı azalır. Bu nedenle bu kanserlerden korunmak için tedbirler alınmalıdır. Bunların başında tütünden uzak durma, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve egzersiz gelmektedir. Ayrıca enfeksiyonlardan korunma, Hepatit B’ ye karşı aşı olma, alkolden uzak durmak gerekiyor.

Tedavi seçenekleri kısıtlı olan mide kanserinin insidans ve mortalitesinin azaltılması için en etkili yol korunma stratejilerinin belirlenmesi. Korunma stratejilerinin başarısı da; mide karsinogenezinin altında yatan etiyolojik ve patolojik mekanizmaların anlaşılmasına bağlı. Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin beslenme ve yaşam tarzına ilişkin alışkanlıklarının mide kanseri riski üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi’nce yürütülen bir çalışmada; tTüm bireylere birey hakkında genel bilgiler sağlayacak, beslenme alışkanlıklarını ve besin tüketim sıklığını saptayacak nitelikte bir anket formu uygulanmıştır. Hastalara ortalama 3.6±3.2 ay önce tanı konmuş olup hastaların yüzde 32’si ile tanı sonrası ilk 1. ayda görüşülmüştür. Çalışma grubundaki bireylere H. Pylori IgG testi yaptırılmıştır. Tümörün yerleşim yerine göre, yüzde 71’inde distal, yüzde 19’unda proksimal, yüzde 10’unda tüm, mide kanseri olduğu saptanmıştır. Erkek hastalarda vücut kitle endeksi 26,3’ e karşı 22,8, Kadın hastalarda vücut kitle endeksi 29,7’e karşı 26,4, tümörün yerleşim yerine göre hastaların tanı öncesindeki ve görüşme sırasındaki vücut kitle indeksi ortalamaları farksız bulunmuştur. H. pylori varlığı test edilebilen mide kanserli hastaların yüzde 81.0’inde H. pylori IgG (+). Tanı almadan önce mide kanserli hastaların yüzde 55.7’sinde bir ya da daha fazla tanı konmuş mide hastalığının olduğu saptanmıştır. En sık görülen mide hastalıkları sırasıyla gastrit (yüzde 50.9), ülser (yüzde 44.1) ve GÖR (yüzde 11.9) Mide kanserli hastaların yüzde 12.3’ünün, kontrol grubundaki bireylerin ise yüzde 8.5’inin ailesinde mide kanseri öyküsü vardır ve ailede mide kanseri öyküsü varlığı ile mide kanseri riski arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır .
Kaynak: İHA