Gençlik Dairesi'nin El Koyduğu Türk Çocukları İçin “vasilik” Projesi

Almanya’da Jugendamt’ın (Gençlik Dairesi) çeşitli nedenlerle ailelerinden aldığı binlerce Türk çocuğu, yeterince Türk bakıcı aile ve vasiler olmaması nedeniyle Alman ailelerinin yanına veriliyor.

Alınan Türk çocuklarının kimliklerini ve değerlerini unutmamaları için yine Türk ailelerinin yanına verilmeleri için çalışmalar yürüten Umut Yıldızı Derneği yeni yıldan itibaren “vasilik” için yeni bir proje başlatacak.Korunmaya muhtaç çocuklar için çalışmalar yapan Umut Yıldızı Derneği, Jugendamt (Gençlik Dairesi) koruması altındaki Türk kökenli çocukların anadili, kültürü ve dinlerini kaybetmemeleri için başlattığı “Vasilik Projesi” ile mağdur çocuklara el uzatacak.Almanya’da Jugendamt’ın (Gençlik Dairesi) çeşitli gerekçelerle el koyduğu Türk çocuklar için çalışmalar yürüten Umut Yıldızı Derneği, 2013 yılından itibaren “Vasilik” projesini yürürlüğe koyacak. Almanya’nın Neuss kenti merkezli olarak çalışan ve korunmaya muhtaç çocuklar için çalışmalar yapan Umut Yıldızı Derneği, 2013 yılı projesini açıkladı.

2011 yılı için gençlik daireleri tarafından koruma altına alınan çocukları ailelerine kavuşturma çalışması başlatan, 2012 yılında da Jugendamt (Gençlik Dairesi) koruması altındaki Türk kökenli çocukların anadili, kültürü ve dinlerini kaybetmemeleri için çalışma başlatan dernek şimdi de “Vasilik Projesi” ile mağdur çocuklara el uzatacak.Dernek, ailelerinden alınan Türk çocuklarının yine Türk bakıcı ailelerin yanına verilmesi için Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği ile beraber “Ailenizde bana da yer varmı?” isimli koruyucu aile projesini yürütmüş, bu amaçla çeşitli etkinlikler düzenlemişti. Umut Yıldızı Derneği, bu bağlamda 2013 yılı için ise “Vasilik” (Vormundschaft) projesini Türklere tanıtmak için kolları sıvadı.Vasilik projesiyle ilgili bilgiler veren Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay, “Gençlik dairelerinin koruması altındaki çocuklarımızı kaderlerine terk etmedik, etmemizi de kimse beklemesin. Türkleri koruyucu aile olmaya teşvik amaçlı başlattığımız ‘Ailenizde bana da yer var mı?’ projesinde istediğimiz başarıyı sağladık. Ancak Türkler koruma altındaki çocuğumuzun geleceğini belirleyen ve hayatında çok büyük önemi ve yeri olan “Vasi” konusunda da yeterli bilgi sahibi değiller. Amacımız koruyucu aile olmayan ve gençlik dairesi koruması altındaki çocuklarımıza sahip çıkmak isteyen vatandaşlarımıza vasiliği tanıtmaktır.” dedi.

“VASİLİK” NEDİR, KİMLER “VASİ” OLABİLİR?”Vasiliğin ne olduğu hakkında da bilgi veren Kamil Altay, “18 yaşını bitirmediği sürece, çocuğun sorumluluğunu üstlenecek biri gereklidir. Genellikle bu çocuğun anne ve babasıdır. Anne ve baba görevini yerine getiremiyorsa mahkeme tarafından yetişkin başka bir kişi, asıl çocuğa karşı sorumluluk sahiplerinin şartları iyileşinceye kadar görevlendirilir. Vâsi, 18 yaşına kadar çocuğun parasını yönettiği gibi uygun bir yurda, koruyucu aileye veya bakıcılı bir konuta yerleştirmesini sağlar.” açıklamasını yaptı.“HİÇBİR MADDİ KARŞILIK BEKLEMİYORUZ”Vasilik projesi için maddi bütçe arayışlarının olmadığını belirten Kamil Altay, “Biz toplumsal sorumluluk anlayışı ile çalışan bir derneğiz, koruma altındaki çocuklarımız için şimdiye kadarki çalışmalarda bütçe talebimiz olmadı, bundan sonrada aynı sorumlulukla çocuklarımızın ge- leceğine ve değerlerine sahip çıkacağız.” diye konuştu.

Gençlik dairesi ile sorun yaşayan binlerce ailenin birçok sorununu aşacağı vasilik projesi için detaylı çalışma yaptıklarını belirten Altay, “Vatandaşlarımızı sanal ortam ve kamu spotlarıyla bilgilendirme çalışmaları hazırlıyoruz.” dedi.

Dernek merkezindeki toplantıda söz alan Umut Yıldızı Hukuk Danışmanı avukat Nazan Topal ise “Vasilik şartlarını yerine getiren kişi, gençlik dairesi veya bir dernek vasilik yapabilir. Vasi yetkisi aile mahkemesince verilir. Çocuğu tanıyan, aileye yakın olan, dini ve kültürel açıdan çocuğun değerlerini tanıyan kimselerin öncelik hakkı bulunmaktadır. Gençlik dairesi koruma altına aldığı çocuk için vasi seçiminde çocuğun yakınlarını öncelikli değerlendirmelidir.” diye konuştu.