Türel: Yeni Büyükşehir Yasası Yerel Yönetimlerde Reform Niteliğinde

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, Büyükşehir Yasası'nın yerel yönetimlerde reform niteliğinde bir yasa olduğunu söyledi.

Antalya İl Özel İdaresi'nin halen 10 milyonluk bütçe ile Antalya’nın tüm köylerine hizmet götürmeye çalıştığını hatırlatan Türel, yeni yasa ile 60 milyon liralık bir bütçenin köylere ayrılmak zorunda olduğunu belirtti.

Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen 'Büyükşehir Yasası Bilgilendirme Toplantısı' Antalya Porto Bello Otel’de yapıldı. Toplantıya katılan MHP, CHP ve AK Parti'nin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları yeni yasayı değerlendirdi.Toplantının açılış konuşmasını yapan Konyaaltı Belediye Başkanı ve Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı Muhittin Böcek, bugüne kadar hayata geçen yerel yönetim reform yasaları ve yetkilerinin, kamu hizmetlerinin halka en yakın birimlerce ifa edilmesine yönelik ilkelerle hayat bulduğunu söyledi.

Böcek, yeni çıkan Büyükşehir Yasası'nın zaman ruhu ile uyuşmayan yeni bir anlayışla üretildiğine yönelik tartışmalara tanıklık ettiklerini dile getirdi.

MHP’Lİ ERDOĞAN: BU YASA İMRALI’NIN TALEBİDİR

Toplantıda konuşan TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ise yeni yasayla köylerde tarım ve hayvancılığın durma noktasına geleceğini savundu. Yasanın milletin görüşü alınmadan yapıldığını belirten Erdoğan, “Bu İmralı’nın talebidir. Kısaca bu kanun, Türk milletinin birliğini bozmaya çalışan, bin yıllık kardeşliğimizin temellerini bozmaya çalışan, ülkemizi şehir devletlerine ayırmak isteyen iç ve dış mihrakların talebidir.” dedi.

CHP’Lİ GÜNAYDIN: BÜYÜKŞEHİRLERE KARŞI DEĞİLİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da konuşmasının başında partilileri, toplantıda birbirlerini dinlemedikleri gerekçesiyle eleştirerek sitem etti.Büyükşehirlerin olmasına karşı çıkmadıklarını belirten Günaydın, “Bunlar yasadaki 30–50 kilometre yarıçap içinde kalmalı. Sonu belli olmayan bütün şehir düzenlemeleri ile kimse bir yerlere gitmesin. Hukukun ve demokrasinin bize verdiği yetkileri kullanacağız." diye konuştu.

"Toplam 56 milyon kişinin yaşadığı 29 kentte, kişi başına gelir bugüne göre düşecek." iddiasında bulunan Günaydın, "Buna itiraz edenler olursa; açarız, raporları beraber tartışırız. 'Eyalet sistemi geliyor' dediğim zaman, bana 'niyet okuyorsun sen' diyorlar. Bazı şeyler duruma açık değildir. 29 kentteki il özel idarelerinin tamamı kapatılmaktadır. Bu düzenleme ile il genel meclisleri kapatılacak. Bu da yerel demokrasi adına talihsizliktir. Türkiye’deki her iki köyden birisi kapatılıyor." şeklinde konuştu.

TÜREL: ANTALYA’NIN GELİRİ YÜZDE 85 ARTACAKAK

Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel de yasanın tamamen yerel yönetimler reformu olduğunu söyledi.

Bugün Antalya İl Özel İdaresi'nin 10 milyon liralık bütçe ile Antalya’nın tüm köylerine hizmet götürmeye çalıştığını ifade eden Türel, "Bu yasa düzenlemesi ile 60 milyonluk bir bütçe bu köylere ayrılmak zorunda, bu kanun gereği. Ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin gelirleri de artıyor. Yüzde 85 ile Türkiye’de en çok geliri artan il Antalya oldu. Antalya’nın bugünkü mevcut durumda geliri 493 milyon 405 bin 959 liradır. Bu, eğer yasa bugün çıkmış olsaydı 910 milyon 566 bin 311 lira olacaktı.” ifadelerini kullandı.