Alman Velilerin ‘göçmensiz Okul' Israrı Eğitim ve Uyuma Zarar Veriyor

Almanya'da göçmen kökenli öğrencilerin eğitim ve uyum sorunlarının sorumlularından birinin de Alman veliler olduğu ortaya çıktı.

Bünyesinde sekiz vakfı barındıran Alman Entegrasyon ve Göç Vakıfları Uzmanlar Konseyi (SVR) yaptığı araştırmaya göre Alman veliler, özgürce okul seçme hakkına dayanarak çocuklarını göçmenlerin olmadığı veya az olduğu okullara gönderiyor. Bu ise ilkokuldan itibaren “Alman-Göçmen” şeklinde toplumsal ayrışmaya neden oluyor. Uzmanlara göre bu durum hem Alman eğitim sistemine, hem de uyuma zarar veriyor.

Almanya'da eğitim uzmanları, velilerin okul seçme özgürlüğünün ülkeyi alarm veren sonuçlara sürüklediği uyarısı yapıyor. Araştırmalara göre Alman veliler, özgürce okul seçme hakkını, çocuklarını göçmenlerin olmadığı veya mümkün olduğunca az olduğu okula göndermeme yönünde kullanıyor. Bu şekilde bir yanda tamamen “BioAlman öğrenci okulları” diğer yanda ise “yüzde yüze yakın göçmen öğrenci okulları” oluşuyor. İlkokul birinci sınıftan itibaren başlayan bu toplumsal ayrışma ise hem eğitim sistemi hem de uyuma zarar veriyor. Uzmanlar, Alman öğrencilerin olmadığı okullardaki göçmen öğrencilerin Almanca öğrenmelerinin bile daha zor olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmalara göre; Almanya'da bir çok büyük şehirde öğrenciler sosyal tabaka veya göçmen kökenli olup olmamaya göre okul ve sınıflara bölünüyor. Alman Entegrasyon ve Göç Vakıfları Uzmanlar Konseyi'nin (SVR) yaptığı araştırmaya göre; bu ayrışma ilk sınıflardan itibaren tespit edilebilir derecede büyük. SVR içerisinde, aralarında Mercator, Bertelsmann Vakfı, Die Zeit Vakfı ve Vodafone Vakfı gibi kurumların da olduğu toplam sekiz vakıf bulunuyor. SVR'nin “İlkokullarda ayırım: Ebeveynlerin okul seçiminin etkileri” adını taşıyan araştırma için eğitim uzmanları toplam 108 ilkokul ve onların bağlı bulunduğu okul bölgelerini inceledi. Yaptıkları araştırmanın sonuçlarına dayanan SVR Uzmanlar Konseyi'nden araştırmacılara göre Alman velilerin çoğunluğu, okul hayatında daha başarılı olacağı düşüncesiyle çocuğunu mümkün olduğunca daha az yabancı kökenlinin olduğu okula gönderiyor. Ama veliler bununla nihayetinde Alman eğitim sistemine zarar veriyor. Çünkü Alman velilerin bu tutumu “Alman-Göçmen, Yabancı” şeklindeki toplumsal ayrışmayı derinleştiriyor. Daha önce yapılan başka bir araştırmada ise Alman velilerin bu tutumunun Almanya'da uyuma zarar veren en önemli şeylerden biri olduğu vurgulanmıştı.Araştırmayı tanıtan uzmanlardan SVR Müdiresi Gunilla Fincke, “Özellikle toplumun orta tabakasındaki anne babalar çocukları için en iyisini istiyorlar, ama bu şekilde diğer çocukların şartlarını istemeden kötüleştiriyorlar. Özellikle de göçmen kökenli çocukların şartlarını kötüleştirmiş oluyorlar.” dedi.

Berlin'deki 108 ilkokul üzerinde yapılan araştırmalardan çıkan sonuçlara göre; her beş okuldan birinde bölge ortalamasının iki katı yabancı kökenli öğrenci bulunuyor. Uzmanlar, eğer Alman veliler yakınlarındaki bu okullar yerine yabancıların olmadığı başka bir okulu tercih etmese, bu okullarda normalde çok daha fazla Alman öğrencinin bulunması gerektiğini kaydediyor. Öte yandan Alman velilerin özellikle tercih ettiği bazı okullarda ise yabancı kökenli öğrenci oranı bölge ortalamasının oldukça altında. SVR Müdiresi Fincke, Alman ve göçmen şeklindeki bu ayrışmanın özellikle göçmen kökenli öğrencileri eğitim hayatlarının başından itibaren “daha kötü şansa sahip” kıldığına dikkat çekerek, “Alman kökenli olmayan çocukların kendi aralarında kalması nedeniyle Almanca öğrenmek çok daha zorlaşıyor.” açıklamasını yaptı. Araştırmada ayrıca ilkokula çocuğunu gönderen Türk kökenli velilerin yüzde 57'sinin başka bir okulu seçebilme imkanlarıyla ilgili bilgilerinin olmadığı ortaya çıktı .