Çin’de Enflasyon Son 33 Ayın En Düşük Seviyesinde

Çin'de enflasyonun ana göstergesi olan Tüketici Fiyatı Endeksi'nin (TÜFE) Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1,7 olduğu bildirildi.

Ülkede enflasyon rakamı son 33 ayın en düşük seviyesine geriledi.Çin Ulusal İstatistik Bürosu, TÜFE’nin Ekim ayında yıllık bazda yüzde 1,7 artış gösterdiğini açıkladı.

Enflasyonun 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye düşmesine gıda fiyatlarındaki yavaşlamanın önemli rol oynadığı belirtildi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde enflasyonun ana göstergesi niteliğindeki endeksin, Ekim’de bir önceki aya göre yüzde 0,2’lik azalma gösterdiği belirtildi. Çin'de Eylül ayındaki enflasyonun yüzde 1,9 olduğu açıklanmıştı. Eylül'de yüzde 3,6 hızlanan üretici fiyatlarının ise Ekim ayında yüzde 2,8'e gerilediği kaydedildi. Uzmanlar, bu gelişmenin Pekin hükümetinin, fiyatları sıçratmadan büyümeyi desteklediğinin sinyalini verdiği şeklinde yorumladı.Dünyanın en hızlı gelişen ülkesi konumunda yer alan Çin, yedi çeyrektir ekonomik anlamda yavaşlama gösteriyor. Uzmanlar, fiyat artışlarında yaşanan yavaşlamanın Başbakan Wen Jiabao’nun ekonomik yavaşlamayı tersine çevirmesine yardımcı olabileceğini dile getirdi.Çin, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7,4 büyüyerek, son 3 yılın en düşük büyüme rakamına sahne olmuştu. Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yi Gang ise dördüncü çeyrek ekonomik performansının "nispeten iyi" olacağını öngördü.
Uzmanlar, küresel ekonomik krizin ihracatı zayıflatması ve hükümetin enflasyon ve emlak fiyatlarının yükselişiyle mücadele politikalarına ilişkin spekülasyonların iç talebi zayıflatmasının ardından Çin ekonomisinin bu yıl 1999'dan bu yana en düşük büyümesini kaydedeceği yorumlarında bulunuyor .