Bir Hafta Sürecek Kongre Sonunda Çkp'nin Üst Düzey Yöneticileri Belirlenecek

Çin'in siyasi değişimi açısından tarihi öneme sahip olan ve Çin Komünist Partisi'nin yeni yöneticilerinin belirleneceği ÇKP 18. Ulusal Kongresi başladı.

Başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılan kongre sonunda ÇKP'nin yeni kadroları, dolayısıyla Çin'in yakın gelecekteki yöneticileri belirlenecek.

Kongrenin açılışında konuşan Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Hu Cintao, Çin'in siyasi yapısında reform yapmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, bunun daha kapsamlı hale getirilmesinin önemine işaret etti.

Politik reformların istikrarlı şekilde ilerletilmesi gerektiğini vurgulayan Hu, daha geniş kapsamlı ve sağlıklı bir halk demokrasisinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Çin, siyasi reform sürecinde Batı sistemini kopyalamayacak" dedi.

Hu, konuşmasında, "Çin'in kendi usulündeki sosyalizm yolunda ilerleyerek, her bakımdan müreffeh bir toplum inşa etmek için çalıştığını" ifade etti.

Çin'in son 10 yılda "tarihi başarılar elde ettiğini" ifade eden Hu, bu süreçte Çin'in ekonomisinde sürekli büyüme olduğunu, sosyal istikrar ve kültürel zenginliğin de arttığını kaydetti.

-"Müreffeh toplum için hedef 2020"-

Hu, "müreffeh toplumun oluşması" için 2020 yılına kadar istikrarlı büyüme ile birlikte kişi başına düşen gelirin geçen yıllara oranla iki katı artması yönünde hedefleri olduğunu söyledi.

Konuşmasında, ayrıca Çin'in milli birliğinden, savunmasına ve dışişlerine kadar birçok alanda yapılan düzenlemeleri anlatan Hu, "Çin'in ekonomi reformunun da gelecek süreçte daha da derinleştirileceğini" vurguladı.

Hu, bilimsel gelişime yönelik perspektifin, ÇKP'nin teorik rehberi olacağını belirterek, Çin'in modernleşme sürecini delegelere aktardı.

Ülkede iç talebi artıracaklarını belirten Hu, "sosyalist piyasa ekonomisini" geliştireceklerini kaydetti.

Hu, Çin'in barışçıl bir şekilde kalkınmaya devam etme yönünde kararlı olduğunu söyledi.

-Üst düzey yönetime yakınların servetleri-

ÇKP'nin yönetim ve idare kapasitesinin gelişmesi gerektiğini ifade eden Hu, partinin yolsuzlukla mücadele çabalarının aralıksız devam edeceğini dile getirdi.

Hu, üst düzey yetkililere de aileleri ve personelleri üzerinde denetimlerini güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Çin'de yeni yönetimin belirleneceği tarihi kongreye ÇKP'nin yöneticilerinin tamamının yanı sıra, 2 bin 300 civarında delege katıldı.

Hu'nun ÇKP Merkez Komitesi adına kongreye sunduğu rapor bir hafta süresince masaya yatırılacak.

ÇKP'nin iç tüzüğüne ilişkin değişiklik tasarısının da görüşüleceği kongre boyunca, ana gündem maddelerinin başında partinin Disiplin Denetleme Komitesinin raporu olacak ve bunun ardından yeni dönemin disiplin komitesi seçilecek.

Bir hafta boyunca kapalı oturumlar şeklinde devam edecek kongrenin ardından ÇKP Polit Bürosu ve üst yönetiminde büyük değişiklikler bekleniyor. Yeni polit büroda üye sayısının 7'ye düşürüleceği de sızan bilgiler arasında.

ÇKP'nin üst yönetiminin değişiminin ardından, gelecek yıl Çin Devlet Başkanlığı ve Başbakanlık görevlerinde, kongre sonrası ÇKP'de yapılan değişikliğe göre devlet idaresinde de görev değişimi olacak. Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun görevini Başkan Yardımcısı Şi Cinping'e, Başbakan Vın Ciabao'nun ise Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang'a görevini devretmesi bekleniyor.

Kongrenin açılışında üst düzey güvenlik önlemleri dikkati çekerken, ülkenin dört bir yanından gelen delegeler geleneksel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluşturdu.

Kongrenin açılışına eski Devlet Başkanı Ciang Zımin de katılırken tüm polit büro üyeleri ve partinin merkez komitesi hazır bulundu.

Çin'in 17. Ulusal Kongre'sinde belirlenen polit büroda şu işimler yer alıyor:

Hu Cintao ÇKP Genel Sekreteri-Devlet Başkanı, Vu Bangguo Devlet Müşaviri, Vın Ciaobao Başbakan, Cia Çinglin Çin Ulusal Siyaset Komitesi Başkanı, Li Çangçun Merkezi Soyut Kültürler Yönlendirme Komitesi Başkanı , Şi Cinping Devlet Başkan Yardımcısı, Li Kıçiang Başbakan Yardımcısı, Hı Guoçiang Merkezi Disiplin Denetleme Kurulu Genel Sekreteri, Cou Yongkang Merkezi Siyasi Hukuk Kurulu Genel Sekreteri

Muhabir: Ali İhsan Çam

Yayıncı: Eşref Fahri
Kaynak: AA