Romanya'dan Gelen Pandelaşul Halk Dansları Topluluğu, Eskişehir'deki Kutlama Etkinliğinde Gösteri Sundu

Eskişehir'de, Romanya'nın milli günü dolayısıyla bu ülkenin halk danslarının sahnelendiği kutlama etkinliği yapıldı.

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, milli günlerini Eskişehir'de kutlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Kentin büyük bir endüstriyel potansiyele sahip olduğunu belirten Onofrei, şöyle konuştu:

''Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmayı gerçekten hak ettiğini düşünüyorum. Çünkü burada Türk tarihi yaşıyor, tüm enerjisini kente yayıyor. Sizler Yunus Emre'nin torunlarısınız. Ancak Yunus Emre sadece sizin şairiniz değil, tüm kainatın şairidir. Eskişehir olarak aynı zamanda modernliği de temsil ediyorsunuz.''

Daha sonra, adını Romanya'nın bir halk dansından alan ve bu ülkenin Medgidia kentinden gelen Pandelaşul Halk Dansları Topluluğu'nca gösteri sunuldu.

Topluluk, Romanya'nın 8 ayrı bölgesinin halk oyunlarını sergiledi ve assolist Andrea Carlotta, 4 şarkı seslendirdi. Katılımcılara bir sürpriz yapan topluluk, gösterinin bitiminde Karadeniz ezgileri eşliğinde horon oynadı.

Odunpazarı Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Kütahya Halk Eğitim Merkezi'nin oluşturduğu 30 kişilik karma ekip de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde görevli Gökhan Ülker'in hazırladığı koreografiyle Eskişehir, Bilecik ve Kütahya illerinin halk oyunlarından örnekler sundu.

Pandelaşul Halk Dansları Topluluğu'nun lideri ve koreografı Viorel Prodan, etkinliğin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Eskişehir'e, ''2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti'' seçilmesinden dolayı başarılar diledi.

Medgidia ile Eskişehir kentleri arasında, sahip oldukları Kırım asıllı kişilerden dolayı güçlü bağlar bulunduğunu belirten Prodan, ''İnanıyoruz ki, 2013 yılında bu bağlarımız daha da güçlenecek'' dedi.

Etkinliği, Eskişehir Vali Vekili Cafer Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ertan Koşarsoy, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Odunpazarı Belediye Başkan Vekili Celil Öncü, Türk Ocağı Eskişehir Şube Başkanı Nedim Ünal ile vatandaşlar izledi.

Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA