YÖK Başkanı Çetinsaya: “130 ve 131. Maddelerin Değiştirilmesini Teklif Edeceğiz”

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Yeni Yükseköğretim Kanunu’nun anlamlı olabilmesi ve beklentilere cevap verebilmesi için 130 ve 131. maddelerin değiştirilmesini teklif edeceğiz” dedi.

Marmara Üniversitesi Marmara Medya Merkezi’nin haberine göre, Üniversite Öğretim Elemanları Dayanışma Derneği (ÜNDER)’nin düzenlediği “Yeni Yüksek Öğretim Kanunu Taslak Önerisi” toplantısına katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yeni kanunla ilgili gelinen noktayı ve anayasa değişikliği konusunu değerlendirdi.

Toplantı kapsamındaki panel, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelistlerden, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz ve Lübnan’ın YÖK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. May Abdullah ise yükseköğretimin mevcut durumunu ve yeni taslak önerisi ile değiştirilmesi gerekenleri masaya yatırdı.

“HER TÜRLÜ ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ”
Panelin ardından değerlendirmelerde bulunan ve öğretim üyelerinin talep ve sorularını dinleyen Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Yeni taslak, birçok üniversite senatosunda tartışıldı, görüşler oluşturuldu ve ulaşılan sonuçlar bize ulaştırıldı. Hem üniversitelerle hem de öğretim üyeleriyle olan etkileşimimiz devam edecek. Üniversitelerimizde ve bütün kamuoyu ile birlikte yeni tartışmalar başlatarak, mevcut fikirleri yeniden değerlendirmek istiyoruz. Kasım ayı boyunca araştırma görevlileri, yardımcı doçent, doçent, profesör, idari memur ve öğrenci temsilcilerinin yer aldığı çalıştaylar yapacağız. Bu sürecin herkes tarafından tanınmasını ve tartışılmasını önemsiyoruz. Her türlü eleştiriye açığız. Ve inanıyorum ki bizler, eteğimizdeki bütün taşları dökersek, tekrar o taşlardan anlamlı bir bina yapabiliriz. Bu zengin tartışmalar sonucunda da, kurul olarak nihai bir sonuca varacağız” ifadelerine yer verdi.

“130 VE 131. MADDELERİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ TEKLİF EDECEĞİZ”
Anayasa hazırlık süreci ile ilgili açıklamalarda da bulunan Çetinsaya, “Yeni kanunun anlamlı olabilmesi ve beklentilere cevap verebilmesi için 130 ve 131. maddelerin değiştirilmesini teklif edeceğiz. Anayasa değişecekmiş gibi bir çalışma ortaya koyduk. Şayet olmazsa, bazı maddeleri silerek yasayı tekrar sunmamız da mümkün. ‘YÖK’ü kaldıralım’ ile ‘YÖK en ince ayrıntısına kadar her şeyi belirlesin’ konuşmaları arasındaki farklılıklar da olduğu gibi, üniversite yapıları için de bir model önerisiyle Türkiye’deki farklılıkları uzlaştırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Şikayet edilen konuların bir kısmının mevcut yasa ile de çözüme kavuşturulabileceğini belirten Çetinsaya, yeni yasa ile beraber, üniversite kültürü, sistemi ve zihniyeti üzerinde çalışılmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Rektörlerden, üniversitenin akademik ve idari görevlilerinin yer aldığı bir tartışma platformu oluşturarak, ortaya çıkacak eleştirilerinin, önerilerinin ve eksikliklerinin genel kurula iletilmesi ricasında bulunan Çetinsaya, pazartesi günü kamuoyuna yeni bir açıklama yaparak, gelinen noktayı bütün paydaşlarla tartışacaklarını da belirtti.

Kaynak: İHA