Sedef Hastaları 'Cüzzamlı' Damgasından Rahatsız

Kronik cilt rahatsızlığı bulunanlar, cüzzamlı damgası yemekten rahatsız.

Bulaşıcı hastalık zannedilerek dışlandıklarını belirten sedef hastaları, bulaşıcı olmayan sedef hastalığına karşı artık çok sayıda ilaç geliştirildiğine dikkat çekti. Sedef hastalığına dikkat çekmek ve sedef hastalarını ilgilendiren sorunlara müşterek bir platformda çözümler bulmak amacıyla kurulan Psoriasis (Sedef) Derneği, Ankara JW Marriott Hotel’de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Türkiye’de yaklaşık 700 bin kişinin sedef hastası olduğunu açıklandı. Dünya nüfusunun ortalama yüzde 1,5 ile 2’sini etkileyen, Türkiye'de ise yaklaşık 700 bin kişide bulunan sedef hastalığı, yaşam kalitesini hem fiziksel hem de ruhsal açıdan etkilemesiyle toplum sağlığı açısından ciddi bir sorun teşkil ediyor. Psoriasis Derneği Kurucu Kurul üyelerinden Prof. Dr. M. Ali Gürer, sedefle ilişkili olarak kalp hastalığı riskinin de arttığını vurgulayarak, “Türkiye’deki hasta sayısı neredeyse bir şehrin nüfusuna eşit.” diye konuştu.

Sedef hastalığının bulaşıcı değil, kronik bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Gürer, “Bu hastalık bazı kişilerde sadece diz ve dirseklerde kızarma ve kepeklenmeyle seyreder. Bazı hastalardaysa yıllarca devam eder ve tüm vücudu sarabilir. Son yıllarda, sedefe yönelik hastalığı çok iyi kontrol altına alabilen biyolojik ilaçlar geliştirildi.” dedi.

Sedef hastası Mustafa Yıldırım, hastalığı nedeniyle toplumda dışlandığını belirterek, “Kadıköy’de Dünya Sedef Hastaları gününde bir araya geldik. O sırada biri çıkıp 'bunların hepsi cüzzamlı' dedi.

Bu olaylar bizi çok üzüyor.” şeklinde konuştu.

Toplantıya Psoriasis Derneği kurucu üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, Prof. Dr. Nahide Onarır, Prof. Dr. Rana Anadolu, Yrd. Doç. Dr. Savaş Yaylı, Doç. Dr. Murat Borlu katıldı.

SEDEF HASTALIĞI Sedef hastalığı, üzerinde gümüş renkli kepeklerin yer aldığı kırmızı lekelerle seyreden kronik bir deri hastalığı. Bu beyaz renkli kepekler ciltteki ölü hücrelerin dökülmeyip, deri üzerinde yığılmasından kaynaklanıyor. Hastalığın kaşıntı ve yanma gibi belirtileri olabiliyor. Sedef, en çok diz, dirsek, saçlı deri ve kuyruk sokumu gibi bölgelerde görülmekle birlikte, vücudun her yerinde çıkabiliyor. Bu bölgeler çatlayıp kanarken, zaman zaman tırnaklarda da renk ve şekil bozukluklarına yol açabiliyor. Sedef en çok Batı Avrupa ve Norveç gibi İskandinav ülkelerinde görülüyor .