Pakistan-türkiye, Marmaris'te Ortak Tatbikat Yapacak

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin 'PNS Shamsheer' adlı gemisi, Marmaris’teki Aksaz Deniz Üssü’nde ve Antalya limanında yapılacak 'Mavi Balina-12' ortak tatbikata Türk Deniz Kuvvetleri ile birlikte katılacak.

Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin P3C-Orion uçağı da Dalaman’dan tatbikata katılacak.

Pakistan Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, geminin 5-8 Kasım tarihlerinde Aksaz Deniz Üssü’nde ve 12-14 Kasım tarihleri arasında Antalya’da kalacağı belirtildi. Geminin çok işlevli bir fırkateyn ve Z9EC helikopteri taşıdığı belirtilen açıklamada, "PNS Shamsheer SWORD Class Fırkateynlerin ikincisi ve Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin su üstü gemilerinin ana istralyasıdır. Üzerinde en gelişmiş silahların ve sensörlerin yüklenebilmesi, yüksek ateş gücüyle onu denizdeki olası bir tehdide karşı gelebilecek çok yönlü bir gemi yapıyor." denildi.

Mavi Balina tatbikatının, Ortak Deniz Güvenliği’ni ve birlikte çalışabilirliğin teşvik edilmesi konusunda hızla önemli bir bölgesel forum haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, "Önemli ülkelerin deniz kuvvetlerinin ve üst düzey heyetlerin Mavi Balina’ya katılması, bu tatbikatın Doğu ve Batı ülkelerinin günümüzün en önemli denizcilik sorunlarından biri olan, Ortak Deniz Güvenliği için paylaşımda bulunmak, görüşmek ve çözümler üretmek için ortak bir foruma dönüştüğünü göstermektedir. PNS Shamsheer’in bu tatbikata katılması mevcut olan ikili ilişkileri daha da güçlendirecektir. Üst düzey savunma heyetlerin karşılıklı ziyaretleri, mübadele eğitim programları ve deniz birliklerin ziyaretleri, Türkiye-Pakistan savunma ilişkilerinin her zamanki özelliğidir." ifadelerine yer verildi.

Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin Umman Denizi dahil Aden Körfezi’nden Umman Körfezi’ne kadar-bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında aktif bir şekilde görev aldığı vurgulanan açıklamada, şu bilgiler aktarıldı: "Pakistan Deniz Kuvvetleri barışı sağlayan tüm çalışmalarda aktif bir şekilde katılmakta ve çalışmaktadır. 9/11 olayından sonra Pakistan Koalisyon Deniz Harekat Planı’na (Coalition Maritime Campaign Plan-CMCP) katılmış ve Koalisyon Görev Gücünü 150 defa yönetmiştir. Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin proaktif duruşu ve operasyonları sayesinde, harekat bölgesinde teröre bağlı tek bir olay gerçekleşmemiştir. Pakistan, mayına karşı tedbirli gemiler, denizaltı, destroyerler ve füze gemileri gibi deniz gemilerinin yerel üretimi konusunda hızla ilerlemektedir. "