Köprübaşı’nda Zeytin Bereketi

Son yıllarda adını yetiştirdiği çilek ile duyuran ve çilek diyarı haline gelen Köprübaşı ilçesi, zeytinde de iddialı olduğunu gösterdi.

Köprübaşı’nda Zeytin Bereketi
Yetkililerden alınan bilgiye göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalı fidan ile tesis edilen kapama bahçelere verilen desteklemelerin de etkisiyle, ilçe dışından gelen yatırımcılar ve Köprübaşı çiftçisi tarafından birçok yeni bahçe tesisi yapıldı. Zeytin üretim alanları 15 bin 250 dekara ulaştı. Yeni Büyükşehir Yasası ile kendisine sınır Borlu ve köylerinin bağlanması ile bölgede toplam ağaç sayısınınn 1 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

2005-2008 yılları arasında dikilen zeytinlerin de verim vermeye başlamasıyla birkaç yıldır zeytin hasadı yapılan ilçede, bu yıl hasat sezonunun gelmesiyle birlikte görülmemiş bir hareketlilik yaşanmaya başladı.

Zeytin hasadının, tarım işleri açısından boş sezona denk gelmesi nedeniyle de işçilere de yeni bir ekmek kapısı açılmış oldu. Rekoltenin yıldan yıla artış göstermesi sonucu bu sene ilçeye gelen zeytin alıcılarının sayısında da artış oldu. Yine rekolteyle ilgili olarak önceki senelerde ilçe ihtiyacına cevap verebilen ilçenin tek yağhanesi ihtiyaca cevap veremez duruma geldi ve komşu Borlu beldesinde bulunan yağhane de ilçe üreticileri tarafından tercih edilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda Akhisar gibi ilçelere zeytin toplamaya giden ilçe halkı, artık kendi bahçesini patronu olmuş durumda. Kendi hasadını yapmaya ancak zaman bulabiliyor. Zeytin ağaçlarının ileride daha da büyüyeceği ve verim artıracağı düşünüldüğünde, ilçede çilekten sonra zeytin de ekonominin can damarı haline geliyor.

İlçeye dışarıdan gelen yatırımcıların oluşturduğu büyük kapama bahçeler ise, zeytinin ileride ilçe için çok önemli bir gelir kaynağı olacağını gösteriyor. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ilçenin önemli markalar çıkarması bekleniyor. Köprübaşı'nda, sadece İlhan Sarı isimli girişimciye ait 3 bin dekar kapama zeytin bahçesinde organik zeytin üretimi yapıyor. Firma yetkilisi Ali Alp, tesiste 180 bin adet zeytin ağacı bulunduğunu ve önümüzdeki yıl yapılacak yeni yatırımla zeytinyağı ve zeytin işleme tesisi kurulacağını, kendi markalarını oluşturma yolunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yerel yetkililer, bu yıl 3 bin 500 - 4 bin ton zeytin rekoltesi oluşmamasını beklediklerini, önümüzdeki yıllarda bu rakamın 15 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirttiler .
Kaynak: İHA