İnönü Üniversitesi'nde ''teknolojik Zeka ve İnovasyon'' Konferansı

İnönü Üniversitesi'nde ''Teknolojik Zeka ve İnovasyon'' konulu konferans verildi.

İnönü Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen konferansta, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli ve TSO Genel Sekreteri Erkan Gölgeli, günümüzde teknolojinin geldiği yeri ve inovasyonu anlattı.

Dereli, ''İnovasyon'' konusunun son 10 yıldır duyulmaya ve kullanmaya başladığını hatırlatarak, bunun sonucu olarak Türkiye'de son yıllarda bazı kazanımlar elde edildiğini ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da bunlardan biri olduğunu belirten Dereli, 10 yıl önce bunun hayal bile edilemeyecek bir durum olduğunu kaydetti.

Bilginin şekillenmiş hali olan teknolojinin önemine işaret eden Dereli, bilginin cisimlendirmesi ve hayata geçirilmesi konusunda zorluklar bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de ''teknoloji'' kelimesinin sadece mühendislikle ilgili olduğuna dair yanlış bir anlayışın bulunduğunu vurgulayan Dereli, şunları kaydetti:

''Oysa teknoloji, dünyanın her yerinde sosyal bir konudur. Çünkü teknoloji kadar insan hayatını değiştiren başka hiçbir alan yoktur. Bu nedenle inovasyon ruhu ve teknolojinin ülke gündeminde olmasından mutluluk duyuyorum. Bireyden kuruma, kurumdan devlete kadar teknolojik zekayı yükseltemediğimiz zaman, katma değeri yüksek ürünler üretemeyiz. Biz, önce birey, sonra da kurum ve devlet olarak teknolojik zekayı artırmalıyız. Her şey toplumsal algılarımızı ve düşünce kalıplarımızı değiştirmekten geçiyor, her şeyi başarıyoruz, ne yazık ki başaramayacağımıza inanıyoruz.''

Malatya TSO Genel Sekreteri Erkan Gölgeli de inovasyonun kıran kırana rekabetin olduğu günümüz işletmelerinde, şirketlerin bu rekabetten fayda sağlaması adına bu yöndeki çalışmaları teşvik eden bir kuram olarak ortaya çıktığını ifade etti.

İnovasyonun, ekonomik büyümenin, artan istihdamın da anahtarı olduğunu kaydeden Gölgeli, inovasyonu teşvik eden ve yönetenlerin başarılı olacağını, bunu, güçlü bir koz olarak kullanan firmaların, sektörlerinde farklılaşarak, rakiplerine karşı avantaj elde edeceğini belirtti.

İnovasyonun, önemi sonradan fark edilen bir kavram olduğunu belirten Gölgeli, ''İnovasyon, değişen ve gelişen, rekabete açık tüm toplumların kaçınılmaz bir rüyası olarak hep gündemde kalacaktır'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Ahmet Ekici
Kaynak: AA