Chp’li Güneş’ten, Başbakan Erdoğan’a ‘örtülü Ödenek’ Sorusu

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 milyar TL’lik örtülü ödeneğin nereye hangi amaçla harcandığını açıklamasını istedi.

Güneş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, örtülü ödenek konusunu peşini bırakmadığını belirterek, örtülü ödeneğin 2012 yılında olağanüstü harcamayla 1 milyar TL’ye ulaştığını söyledi.

Güneş, Başbakan Erdoğan’ın ilgili yasaya dayanarak ‘ben bu konuda açıklama yapmak durumunda değilim’ diyebileceğini ancak bu paranın hangi alanlara harcadığını ve bu harcamaların yasaya uygun olduğunu açıklamak durumunda olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın ‘Biz A ülkesi ile savaşa girdik, ben de onunla ilgili istihbarat için bunu harcadım’ ya da ‘iç savaş nedeniyle böylesine yüksek bir harcamayı kapalı istihbarat veya ülkemin itibarı için harcıyorum’ diyebileceğini ve bu açıklamaların kendisi için tatmin edici olacağını belirten Güneş, “Ama başbakan sanki hiç olağanüstü harcama yokmuş gibi açıklama yapmadığı zaman bütün kuşkular orada kalır” dedi.

Güneş, 15 Kasım’da ‘Acaba bu para Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması için mi kullanılıyor?’ sorusun yönelttiğini hatırlatarak, “Sükut ikrardan gelir; demek ki bu olağanüstü harcama yasaya uygun biçimde yapılmamış” diye konuştu.

Hurşit Güneş, 2012’de geçen yıla göre daha büyük bütçe çıkacağının görüldüğünü belirterek, örtülü ödenek nedeniyle yeterli desteklemelerin yapılmadığını söyledi.

Güneş, “Bu kadar örtülü ödenek harcaması yapmasalardı Türkiye’de çiftçi bu kadar mağdur olmayacaktı” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin bu paranın Hamas’a gittiği yönündeki kuşkusunu dile getirdiğini belirten Güneş, “Birinin çıkıp yalanlaması lazım, ama ortada duruyor Ben aynı iddiada değilim ama iddialar artmaya başladı.

Bir kısmı ‘Suriye gidiyor’ dedi.

‘Acaba yandaş medyaya gidiyor olabilir mi?’ dediler; ben de ‘o kadar olmaz herhalde’ dedim. Geçen yıl 391 milyon lira olan para bu yıl niye 1 milyar TL’ye ulaştı? Anlaşılan başbakan bunun açıklamasını yapmak niyetinde değil. Gerçekten kanuna uygun harcıyorlarsa Başbakan bunu söylesin” dedi.

Bu konuda hazırladığı yasa teklifini Meclis Başkanlığına sunacağını açıklayan Güneş, teklifinde ‘olağan koşullarda merkezi bütçenin binde 1’i kadar, olağanüstü hallerde binde 5’e kadar Başbakana örtülü ödenek harcaması yapma yetkisi’ öngörüldüğünü söyledi.

Güneş, “Bu gerekli ve zorunlu bir şey. Türkiye’de vergi veren 74 milyon vatandaşın da emeğinin korunması için çok önemli bir şey. Bu teklifin Genel Kurul’a gelmesinin ötesinde. Başbakanın bu yıl niye olağanüstü bir örtülü ödenek harcaması yapıldığını açıklaması gerekiyor” diye konuştu.

Örtülü ödenekle ilgili 5018 sayılı yasanın 24. maddesinde örtülü ödeneğin nerelere harcanabileceği ve harcanamayacağının yer aldığını belirten Güneş, “Yani ‘istediğin gibi harca’ denmemiş. Dolayısıyla nerelere harcadığını da gelip anlatmak durumunda” dedi

Güneş, “‘Sen şuradaki istihbarat için kime ne kadar ödedin’ diye sormam Onu açıklamakla mükellef değil ama hangi amaçla harcadığını söyleyebilir” dedi

Kaynak: İHA