Soma'da Ekmek Satışı Yapılan İşyerlerine Denetim

Soma Belediyesi zabıta ekipleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi’nin ‘Ekmek ve Ekmek Tebliği’ yönetmeliği çerçevesinde geçtiği hijyen uygulamaması kapsamında, ekmek satan işyerlerinde denetim yaptı.

Soma'da Ekmek Satışı Yapılan İşyerlerine Denetim
Ekmek hijyeni konusunda yapılan denetimlerde, işletmelerin çoğunda bu yönetmeliğe uyulduğu tespit edilirken, uymayanlar da uyarıldı.

Soma Belediyesi zabıta ekipleri, Gıda Mühendisi Beyza Akbay eşliğinde Soma’da ekmek satışı yapan market, bakkal ve büfelerde ekmek dolaplarını ve hijyen koşullarına uyulup uyulmadığını dönetledi. Denetlenen işyerlerinde, ambalajsız olarak gıda maddesi satan işyerlerinin zorunlu olarak uyması gerektiği kurallar tek tek anlatıldı. Gıda hijyeni konusunda eksiği olan işyerlerine de uyarıda bulunuldu.

Yapılan denetimler hakkında bilgi veren Soma Belediyesi Zabıta Müdürü Ramazan Çelik, şöyle dedi: “Bu tebliğ kapsamında ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak piyasaya arz edilirken; bu ürünlerin haricindeki diğer ekmek çeşitlerinin ise, üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalajlı olması gerekir. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen bu ürünler, alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilir. İşyeri çalışanı kontrolünde satılır. Bu ürünlerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahları kapalı bir ortama konulur. Bu ürünlerin satışı sırasında, çalışan personelin kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi, koruyucu eldiven kullanması zorunludur. Denetim ekibimiz de, ekmek dolaplarının içeri alınıp, satıcıların eldiven kullanarak tüketicilere kendilerinin ürünü vermesi konusunda işyerlerini bilgilendirdi. Çoğu esnafımızın bu uygulamaya zaten geçtiğini memnuniyetle gördük.”
Kaynak: İHA