Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı Açıklaması

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ''Elektrik alanında dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin vakit kaybetmeden tamamlanması ile geleceğe dönük fiyat sinyalleri oluşturabilecek bir borsanın kurulması önem taşıyor'' dedi.

Sabancı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 11. yıldönümü dolayısıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen etkinlikte, gelişmekte olan ekonomilerin enerji tüketiminin eksenini batıdan doğuya doğru kaydırdığını belirterek, bu süreçte enerji kaynakları bakımından da jeostratejik yansımaları olacak gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Enerji üretim portföyünde fosil yakıtların payını azaltacak olan yenilenebilir enerji kaynaklarında, teknolojik gelişmelerin hızla devam ettiğine işaret eden Sabancı, ''Dünyanın artan enerji talebini karşılamak için 2035 yılına kadar 37 trilyon dolar yatırım gereksinimi bulunuyor. Finansmana erişim için rekabet artıyor. Rekabetçi teknolojilerin diğerlerine kıyasla çok daha kazançlı olacakları bir döneme giriyoruz'' diye konuştu.

-''Enerji verimliliğinin değeri kavrandı''-

Artan enerji talebi ve enerji kaynakları potansiyeli denklemini doğru çözebilmek için enerji verimliliğinin üzerinde durulması gereken konuların başında geldiğini belirten Sabancı, şunları kaydetti:

''Bütün büyük tüketiciler artık enerji verimliliğinin değerini, geç de olsa, kavradı. Çin 2016 yılına kadar enerji yoğunluğunu yüzde 16 azaltma hedefini açıkladı.

ABD yakıt ekonomisini iyileştirecek yeni standartlara geçiyor. AB 2020'de enerji yoğunluğunu yüzde 20 azaltma hedefinin detayları üzerinde çalışıyor. Enerjide büyük aktörler enerjinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm değer zincirinde verimlilik potansiyelini ortaya çıkaracak politikalar, stratejiler ve uygulamalar üzerinde arayışlarını dikkatle sürdürüyor.''

En büyük enerji kaynağı olarak enerji verimliliğine bakılması gerektiğini vurgulayan Sabancı, ''Bizi ve bizden sonraki jenerasyonları ileriye taşıyacak adımları enerji verimliliğinden faydalanarak atmalıyız'' dedi.

-''Piyasayı daha rekabetçi yapıya ulaştırmalıyız''-

Güler Sabancı, enerjideki talep artışına paralel olarak, enerjinin tüm sektörlerinde her yıl büyük miktarda yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, büyük ölçekte yatırımları çekebilmek için istikrarlı bir ekonomi ile liberal, şeffaf ve etkin bir enerji piyasasın gerekli olduğunu söyledi.

Sabancı, konuşmasına söyle devam etti:

''Elektrik üretimi, ticareti, satışı ve dağıtımıyla Enerjisa'nın da en ön sıralarında yer aldığı liberal bir elektrik piyasasının gelişiminde belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Ancak bu piyasayı daha fazla geliştirmek ve daha rekabetçi yapıya ulaştırmak durumundayız. Bunun için de dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin vakit kaybetmeden tamamlanması, ile geleceğe dönük fiyat sinyalleri oluşturabilecek bir borsanın kurulması önem taşıyor. Gerçek yatırımcıyı ayırt eden düzenlemelere de daha fazla etkinlik kazandırılmasını bekliyoruz''

-''Akçansa ve Çimsa tesisleri başarılı örnek''-

Enerjinin 3'te 1'lik bölümünü binalarda diğer 3'te 1'lik bölümünün de sanayide kullanıldığına dikkati çeken Sabancı, bu alanlarda enerjinin daha verimli kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Güler Sabancı, Enerjinin geleceği ve gerekli uluslararası politika ve çalışmalar için Sabancı Üniversitesi'nde İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi'ni kurduklarını bildirerek, ''Sanayimiz enerjiyi verimli kullanmaya yönelik projeler geliştiriyor, inovasyon stratejilerinde enerji verimliliğine daha fazla ağırlık veriyor. Bizim Akçansa ve Çimsa tesislerimizde atık ısıdan geri dönüşüm projelerinde sağladığımız başarı, çevresel etkileri azaltmak, enerji maliyetlerimizi düşürmek ve paydaşlarımızla sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için neler yapılabileceğini gösteren başarı örnekler'' diye konuştu

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Hamdi Ateş
Kaynak: AA