Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Açıklaması

Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Şahin, yeni bir sektör olarak enerji sektörüne girmeyi planladıklarını belirtti.

Bizim Menkul Değerler ve Kombassan yöneticilerinin katıldığı Kombassan hisselerinin İMKB'ye kotasyon sürecinin, kamuoyuna duyurulduğu basın toplantısında konuşan ve borsaya kotasyonla birlikte hisselerin kolaylıkla alınıp satılabileceğini söyledi.

2007 yılında göreve gelen Kombassan Holding'in yeni yönetiminin, grubun marka ve karlılığını yükseltmek için gayret sarf ettiğini anlatan Şahin, ''2012 itibariyle, Kombassan Holding, yurt içi ve yurt dışında 18 şirketi ve 32 tesisinde yaklaşık 6 bin civarında çalışanı ile faaliyetlerini sürdürüyor'' dedi.

Soruları yanıtlayan Şahin, firmaya ortakların açtığı davalar hakkındaki bir soruya, ''72 bin ortağın yüzde 2'si alacak davası açmış durumda. Kimisi anlaşma yoluna gidiyor, kimisi de vazgeçecek diye düşünüyoruz. Bu durum firmanın nakit akışını etkileyecek bir durum oluşturmuyor'' diye konuştu.

-''Ciromuzun yüzde 25'ini ihraç ediyoruz''-

Ağırlık verecekleri sektörlere değinen Şahin, ''Kağıt, makine, inşaat yapı malzemeleri, turizm bunun yanında da yeni bir sektör olarak enerji sektörüne girmeyi planlıyoruz'' ifadesini kullandı.

Şahin, halka arz konusunda da, ''Birinci aşamada kotasyon söz konusu olacak. İkinci aşamada ise grup firmalarımızdan Kompen, Komgıda, Bera ve Muratlı Karton'un halka arzını düşünüyoruz'' dedi.

Cirolarının yüzde 25'ini ihraç ettiklerini belirten Şahin, ''Krizden etkilendiğimiz pazar kayıpları için Afrika, Asya gibi alternatif pazarlara yöneldik. Önümüzdeki dönemde ihracat yüzdemizi artıracağız'' şeklinde konuştu.

Bizim Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Fatma Selçuk da Kombassan'ın, Bizim Menkul Değerler tarafından yürütülen kotasyon sürecinin başarı ile tamamlandığını ifade ederek, ''Şirket, 23 Kasım 2012 tarihinden itibaren mevzuat gereği İMKB 2. Ulusal Pazar'da işlem görecek. İşleme açılacak Kombassan'ın kodu KOMHL olarak ve bir hisse de 17 lira olarak belirlendi.

-''Yıllık yüzde 15,5 büyüme''-

İMKB'de işlem görme konusunda tüm onayların alındığını ve ortaklara yapılan çağrının ardından bugün itibarıyla şirketin yüzde 10 oranındaki hissesinin işlem görmek amacıyla kaydileştirildiğini anlatan Selçuk, şunları kaydetti:

''Kombassan'ın yıllık ortalama ciro büyümesinin yüzde 15,5 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Bu sene Sonu itibarıyla 1 milyar lirayı aşacak cironun, 2015 Sonunda 1 milyar 757 milyon liraya ulaşması bekleniyor. Kombassan'ın bu dönemde en hızlı büyümeyi yıllık yüzde 24 ciro artışı ile gıda segmentinde yapması bekleniyor. Mevcut durumda ise en fazla ciro payının yüzde 34 ile inşaat ve yapı grubunda olduğunu görüyoruz.''

Kombassan'ın 2011 Sonunda 892 milyon lira ciro elde ettiğini kaydeden Selçuk, bu rakamın 2012 ilk dokuz aylık Sonuçlara göre 735 milyon liraya ulaştığını belirterek, ''2012 Sonunda bu rakamın yaklaşık bir milyar lira düzeyinde olmasını öngörüyoruz. Yatırımlara baktığımızda ise Kombassan, Son iki yılda yaptığı 128 milyon liralık yatırıma ek olarak önümüzdeki 3 yılda 384 milyon lira daha yatırım planladı'' diye konuştu.

-''1 milyar liranın üzerinde özkaynak''-

Kombassan Holding'in 2012 dokuz aylık mali tablolarına göre özkaynaklarının 713 milyon lira seviyesinde olduğunu kaydeden Selçuk, değer artış fonları ile grubun konsolide özkaynaklarının 1 milyar liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti. Kombassan'ın 2011 yılındaki brüt karlılık oranının yüzde 15.9 seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Selçuk, 2015 yılında karlılık oranının yüzde 18'i aşmasını beklediklerini ifade etti.

Grubun yıllık yüzde 28,8 FAVÖK artışı hedeflediğine dikkat çeken Selçuk'un verdiği bilgilere göre Kombassan'ın yatırımlarının tamamlanmasıyla en hızlı FAVÖK artışının inşaat ve yapı grubunda olması bekleniyor. 2011'de toplam FAVÖK artışının yüzde 20'sini oluşturan inşaat grubunun payının 2015'te yüzde 30'a çıkması tahmin ediliyor.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA