Bricq ve Çağlayan Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq, Fransa-Türkiye ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini belirterek, ''Güven yeniden geldi. Sürdürebilir bir ortaklığın zemini var. Onun dışında dış satım ihracat konusunda ortak arzımız var. Türk Fransız ekonomik işbirliği çerçevesinde yeni bir ivmeye sahibiz'' dedi.

Resmi temaslar için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Dış Ticaret Bakanı Nicole Bricq ile Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi 3. Dönem Toplantısına başkanlık etti. Toplantının ardından 3. Dönem ortaklık kararlarının açıklandığı karar zaptı ve uluslararası sigorta kuruluşu COFACE ile Türk Eximbank arasında işbirliğini öngören anlaşma imzalandı.

Daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, görüşmeler hakkında bilgi verdi. Fransız Bakan Bricq imzalanan anlaşmaların, iki ülke arasında yeniden kazanılan güvenin bir ibaresi olduğunun altını çizerek, ''Bizim açımızdan Türkiye Fransa arasındaki ne denli stratejik bağlı oluşumuzun bir göstergesiydi. Bu ortaklığın ekonomik boyutu bizim açımızdan son derece önemli'' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Fransa açısından Avrupa Birliği dışında İsviçre hariç 4. en büyük müşteri olduğunu belirten Bricq, ''Hatta Brezilya ve Hindistan'dan daha önemli hacmimiz var. Öte yandan Fransız işletmecilerin de Türkiye'de önemli bir yeri var 100 bin kadar kişinin istihdamını sağlıyorlar'' diye konuştu.

-Üçüncü ülkelerde işbirliği yapılacak-

Bricq, ulaştırma ve havacılık, demiryolları, enerji sektörü, nükleer enerji ve konvansiyonel diğer enerji çeşitleri olmak üzere dört ana sektörde ortak çalışmalar yürütüleceğini vurgulayarak, kent hizmetleri, su atık yönetimi, daha iyi yaşamanın koşulları, tarım gıda sanayi konularında da ikili karma çalışma gruplarının kurulacağını kaydetti.

Bricq şöyle devam etti:

''Üçüncü ülkelerde bulunan piyasalara kolayca gidebilmek için ortak çalışma yürütüyoruz. Balkanlar Kafkasya, Ortadoğu ve kuzey Afrika'da bunu yapabileceğimize inanıyoruz.

Diğer önemli bir nokta, dış satıma ilişkin kredi garantisi konusunda önemli bir anlaşma imzalandı. Bu sayede ülkelerimiz üçüncü ülkelerdeki piyasalara daha kolay girebilecekler. COFACE ve Eximbank etkin bir şekilde çalışabilecekler.

Sonuçta güven yeniden geldi. Sürdürebilir bir ortaklığın zemini var. Onun dışında dış satım ihracat konusunda ortak arzımız var. Türk Fransız ekonomik işbirliği çerçevesinde yeni bir ivmeye sahibiz.''

-''Yeni bir milat''-

Ekonomi Bakanı Çağlayan ise bugünkü toplantıları, yeni bir dönemde tarihi bir fırsat olarak değerlendirerek, ''Türkiye Fransa gerek siyasi gerek ekonomik ilişkilerinde yeni bir milat olarak gördüğümü söylemek istiyorum'' dedi.

Ortak komite toplantısında ''tam bir anlayış ve mutabakat içinde'' olduklarını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Çağlayan, ''Tarihi tarihçilere bırakalım, biz kendi işimize bakalım. Gerek ikili ilişkilerimizi gerek 3. ülkelerdeki ticari ilişkilerimizi geliştirelim önerime aynı şekilde karşılık verdiğinden memnuniyet duydum'' diye konuştu.

İkili ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında Fransız Bakan Nicole Bricq'in 15-16 Ocak'ta Türkiye'ye geleceğini açıklayan Çağlayan, ziyarete sırasında özellikle KOBİ'lerin desteklenmesi için ortak mesajlar verilmesinde anlaştıklarını söyledi.

-Türkiye'nin 10 yılda yapacağı yatırımlar Fransızların ilgisini çekti-

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin gelecek 10 yılda yapacağı yatırımlar arasında bulunan özellikle 130 milyar dolarlık enerji, 110 milyar dolarlık ulaştırma alanlarında iki ülke çalışmalarının daha da güçlendirileceğini belirtti.

Çağlayan şunları kaydetti:

''Fransa ve Sayın Bakan nükleer konusundaki bilgi ve tecrübelerini Türklerle paylaşma isteklerini ifade etmişlerdir. Çalışma grubu bunun da önemle üzerinde duracak.

Kentsel dönüşüm kapsamında ülkemizde 2023'e kadar 7 milyon konutun yeniden yapılacağını ve bu çerçevede 500 milyar dolarlık iş kapasite çıkacağını ifade ettim. Fransız firmalarının ilgisini çeken bir konu olmuştur.''

-''Görüşmeler sonunda iki anlaşma imzalandı''-

Bakan Çağlayan Fransa-Türkiye arasında imzalanan anlaşmalar hakkında da bilgi verdi. 3. dönem ortaklık kararlarının açıklandığı karar zaptı ile ilk defa imzalanan COFACE ve Türk Eximbank arasında işbirliğini öngören anlaşmalar olduğunu bildiren Çağlayan, anlaşmaları ''Ortak ve birlikte çalışma açısından önemli bir belge'' olarak niteledi. Çağlayan, ''COFACE'nin tecrübesi gerek Eximbank'ın bu konudaki başarılı çalışmaları, Türk ve Fransız işadamlarının üçüncü ülkelerde yapacakları çalışmalar ve ticari ilişkilerde önemli bir kredi ve destek mekanizması olarak çalışacak.

Ülkelerimiz arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin gelişmesi için önemli bir dönem olan bu dönem ve sonrasında her iki ülke bakanları olarak daha sık irtibat kurma konusunda aynı anlayış içerisindeyiz.''

Bakan Çağlayan ayrıca vizelerin kaldırılması ve Türkiye'nin AB üyeliği konularında Fransa'dan gerekli desteği beklediklerini sözlerine ekledi.

-Fransa'nın kredi notunun düşürülmesi-

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşlarının Fransa'nın notunu düşürmesinin hatırlatılması üzerine Fransız Bakan Bricq, kararın sürpriz olmadığını söyledi.

''Birkaç ay önce aynı kredi derecelendirme kuruluşu Fransa'yı denetlemeye başlamıştı. Ancak piyasalar buna şu ana kadar olumsuz bir tepki göstermedi'' diyen Bricq, bu derecelendirmenin belirli bir anın fotoğrafı, geçmişi ve Fransa'nın son dönemini ilgilendirdiğini vurguladı.

Bricq, ''Raporu sonuna kadar okumak lazım, Fransa ticari ilişkileri açısından Avrupa'ya çıpalanmış durumda, Avrupa bazı zorluklar yaşıyor, bu da bizim dış ticaretimizi etkiliyor. Fransa'nın gelişmekte olan ve büyüme hızının daha fazla olduğu ülkelere yönelmesini teşvik edeceğim bu ülkelerden birisi de Türkiye'' değerlendirmesinde bulundu.

-İnkar yasası ve Türkiye'nin AB üyeliği-

Fransız parlamentosunda kabul edilen inkar yasası ve Türkiye'nin AB üyeliği hakkında bir başka soruyu yanıtlayan Bakan Bricq, ''Fransa Anayasa Mahkemesinin Şubat 2012 tarihinde aldığı bir karar var. Bu karara Fransız otoriteleri uymak zorunda. Türkiye'nin AB adaylığı konusunda Fransa Avrupa Komisyonu tarafından önerilen olumlu ajandayı kabul ettiğini ve destekleyeceğini söyledi.

Bu görüşte bir değişiklik yok'' yanıtını verdi.

-''İşadamlarına vize kolaylığı''-

Bricq, vize uygulamaları hakkındaki soru üzerine, Fransa'nın bazı eksikleri bulunduğunu belirterek, ''Özellikle işadamlarına yönelik vizelerin daha kolay verilmesi gerektiğini söyledim. Eski hükümetin İçişleri Bakanlığınca uygulanan vize politikası vardı bunun da elden geçmesi gerektiğini söyledi.

Ama vizelerin tamamen kaldırılması konusunda bir şey söylemedim'' karşılığını verdi.

-Hollande'ın Türkiye ziyareti-

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye'ye ne zaman gideceğinin sorulması üzerine Bakan Bricq, ''Ben Hollande'dan önce Türkiye'ye gidiyorum, önce işin ekonomik boyutunu ele alalım, Hollande'ın ziyaretinin tarihi daha sonra belirlenecek'' ifadesini kullandı.

Muhabir: Ömür Üzelce

Yayıncı İbrahim Uyar
Kaynak: AA