Uib Koordinatör Başkanı Gençoğlu Açıklaması

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ekim ayında UİB kanalıyla yapılan ihracatın geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 7,09'luk düşüşle 1 milyar 735 milyon 332 bin dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Gençoğlu, ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisine ilişkin gelişmelere dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ''Küresel ekonomik kriz fazlar değiştirerek devam ediyor, artık devletlerin borcunu ödeyip ödeyemeyeceği, finansal istikrarını koruyup koruyamayacağı ciddi tartışma konusu oldu'' dediğini hatırlatan Gençoğlu, dünya ekonomisinde istikrarın hala tam manasıyla sağlanamadığını vurguladı.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde Çin'de son 3,5 yılın en düşük büyümesinin gözlendiğini ifade eden Gençoğlu, şunları kaydetti:

''Gelişmiş ekonomilerdeki zayıf büyüme ve yüksek işsizlik ortamı sürerken, 'avro bölgesi' kamu borç krizi bir güven bunalımına dönüşmüş durumda. Avrupa ülkelerinde devam eden kriz ülkemizde yaşanmıyor olmakla birlikte Avrupa'nın olumsuz etkileri de kendisini gösteriyor. Ülkemiz cari açık meselesini kriz boyutuna ulaşmadan çözümledi. Bunda hiç şüphesiz ihracatın büyük payı bulunmaktadır. Cari açık konusunda yapısal reformların hızla devam etmesi gerekiyor. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için halen 55 bin civarında olan ihracatçı sayımızın 100 bini aşması gerekiyor. Bunun için de marka, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon anlayışı içerisinde uluslararası rekabet kabiliyetine sahip yeni ihracatçılar yetiştirmeliyiz. KOBİ niteliğindeki firmalarımızı ihracatın içerisine çekebilecek reformlar yapılmalıdır. Yapısal reformlar anlamında da gaza basmak gereklidir. Bu arada ihraç ürünlerimizin imalat maliyetlerini artıran enerji ve akaryakıt başta olmak üzere temel girdilerin fiyatlarındaki artışlar da maalesef uluslararası pazarlarda rakiplerimize karşı bizim açımızdan olumsuz etkiler yaratmaktadır.''

-İhracat rakamları-

UİB Koordinatör Başkanı Gençoğlu'nun verdiği bilgiye göre, UİB ekim ayında 1 milyar 735 milyon 332 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,09 düşüş gösterdi. Yılın ilk 10 ayındaki toplam ihracat ise yüzde 5,55'lik gerilemeyle 16 milyar 829 milyon 633 bin dolar seviyesinde oldu. Geriye dönük 12 aylık ihracat ise 20 milyar 417 milyon 487 bin dolarda kaldı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ise ekim ayında 1 milyar 457 milyon 574 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. OİB'in ekim ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,82 oranında düşüş kaydetti.

OİB'in yılın 10 ayındaki ihracatı da yüzde 9,18 oranında düşüş kaydederek 13 milyar 836 milyon 775 bin dolar oldu. 1 Kasım 2011'den bu yana yıllık bazdaki OİB ihracatı da 16 milyar 840 milyon 624 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'nin ekim ayı ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 2,64'lük artış gösterirken UTİB'in aylık ihracatı, 96 milyon 475 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in yılın 10 ayında toplam ihracatı da 2011 yılına oranla yüzde 7,88 artarak 1 milyar 784 bin dolara yükseldi. UTİB'in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 7,86 olurken, 12 aylık ihracat toplamı 1 milyar 188 milyon 281 bin dolara yükseldi.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin ihracatı ise ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,65'lik yükselişle 35 milyon 828 bin dolar oldu.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği ise ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracatını yüzde 3,30 oranında artırarak, 20 milyon 753 bin dolara çıkarttı.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise ekim ayı ihracatını yüzde 39,65'lik düşüşle 6 milyon 394 bin dolar olarak gerçekleştirdi.

UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ''diğer'' başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,63'lük yükselişle 118 milyon 305 bin dolar oldu.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA