İsrail Gazze İşgalini Meşrulaştırmak İçin Diplomatik ve Askeri Çalışmalarını Sürdürüyor
Gazzeli Filistinlilerin İsrail’i tehdit ettiğini iddia eden İsrailli resmi makamlar, Gazze’yi yerle bir etmek için düzenleyecekleri askeri harekatı meşrulaştırmak için dünya liderlerini ve kamuoyunu ikna edici diplomatik temaslarını büyük ölçüde tamamladılar.

İsrail’in dünya ülkelerini ikna etmek için diplomatik faaliyetleri sürerken aynı zamanda İsrail Hava Kuvvetleri de Gazze topraklarında 1000 noktayı vurduğunu ilan etti. Bugün Kudüs’te toplanan İsrail kabinesinin gündemindeki İsrail ordusunun Gazze işgali ele alındı.
Diğer taraftan İsrail Dış İşleri Bakanı Avigdor Liberman, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarından sonra İsrail ordusunun Gazze’ye girmek için beklediği saatlerde Tel-Aviv’in dünya kamuoyunda tepki görmemesi için dünya çapında mevkidaşları ile temaslarını sürdürüyor. Diğer ülkelerdeki mevkidaşları ile görüşen Liberman, ABD ve AB ülkelerinin liderlerinin İsrail’i destekleyen açıklamalarının ardından bu ülkelere teşekkür etti. ABD Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton’un Türkiye ve Mısır Dışişleri Bakanlarını arayarak Hamas’ı durdurmaları yönünde tavsiyede bulunduğuna dikkat çeken Lieberman, Gazze’de sivilleri öldürmemeye dikkat ederek Hamas askerlerini hedef aldıklarını ve muhtemel harekatın da bu yönde seyredeceğini belirtti.
Lieberman, geçtiğimiz sene bu günlerde Ankara aleyhine yaptığı sert açıklamalarında Hamas’ı destekleyen Türkiye’ye karşı İsrail’in de PKK’ya destek verme planlarının olduğunu dile getirmişti. Lieberman daha sonra yaptığı açıklamada bu ifadelerinin yanlış anlaşıldığını iddia etmişti.
Öte taraftan, İsrail’in bölge siyasetini sert bir şekilde tenkit eden Türkiye ve Mısır’ın siyasi, askeri ve ticari işbirliği inşa eden yakınlaşmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki kalabalık heyetlerin Kahire temasları ile devam ediyor. İki ülke de İsrail’in artık eskisi gibi bölgede kolay işgaller gerçekleştiremeyeceğini duyurmuştu .
