Türkiye'nin Esnek Vize Politikası, Yabancıları İnsan Tacirlerine Kurban Yapıyor

Esnek vize politikasından yararlanarak Türkiye'ye gelen yabancıların izinsiz ikamet, vize ihlali gibi yasadışı duruma düşmeleri neticesinde insan tacirleri için birer kurban haline geldiği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin demokratik yapısı, esnek vize politikası ve bölge ülkelere göre ekonomik gelişmişliği düşük ülkelerinden uzaklaşmak isteyen insanları Türkiye’ye çektiği belirtildi. Tüm dünyada bazen en önemli gündem maddesi haline gelen insan ticareti olgusunun insan hakları ihlallerinden birisi olarak kabul gördüğüne işaret edilen açıklamada, kazancı yüksek bir sektör haline gelen insan ticaretinin hedef kitlesi ise savunmasızlığı veya kendilerini savunabilmeleri açısından zayıflıkları sebebiyle daha çok kadınlar ve çocuklar olduğu vurgulandı. Konuyla etkin mücadelenin sağlanabilmesi için Türkiye ve bazı ülkelerin öncelikle yasal zemin oluşturduğu, ancak zamanla bu mücadelenin sadece kolluk güçleri ile yapılamayacağı ortaya çıktığı dile getirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; insan ticareti ile mücadelede yasal düzenlemenin yanı sıra sosyal ve ekonomik sıkıntılar, yoksulluk, ülkeler arasındaki ekonomik uçurum ve işsizlik oranındaki artış gibi temel sorunların çözümünün önem taşıdığı bildirildi.

ESNEK VİZE POLİTİKAMIZDAN FAYDALANDILAR

İnsan ticaretine konu olan kişilerin ve insan ticareti olaylarını organize eden suç gruplarının bu tür faaliyetlerinin Türkiye’de çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Özellikle toplumsal ve ekonomik yapıya verdiği zarar çok önemlidir. Bunun önüne geçebilmenin tek yolu ise şu an yapıldığı gibi ilgili tüm kuruluşların desteğiyle ortak mücadeleye devam etmektir. Son yıllarda ülkemiz kendi ülkelerinde yaşanan ekonomik ve sosyal sıkıntılar nedeniyle yurtdışında daha iyi şartlarda yaşamak ve çalışmak isteyen bazı yabancı ülke vatandaşları için hedef ülke konumuna gelmiştir. Çoğunlukla eski SSCB ülkelerinin vatandaşları, esnek vize politikamızdan faydalanarak organize suç gruplarından veya insan tacirlerinden yardım almaksızın ülkemize gelmekte, ancak daha Sonra izinsiz ikamet, vize ihlali gibi yasadışı duruma düşmeleri neticesinde insan tacirleri için birer kurban haline gelebilmektedirler. Bu gelenler arasında kendi istekleri ile bilerek ve isteyerek, herhangi bir zorlama olmadan fuhuş sektöründe çalışanlar olabildiği gibi, normal bir işte çalışacağını düşünerek ülkemize gelenler de olabilmektedir. Belirli bir zaman Sonra veya gelir gelmez insan tacirlerinin eline düşebilmektedirler. Bu sebeple hedef ülke konumunda olan ülkemize gelmeden önce kaynak ülkelerde de mutlaka önleme çalışmaları yapılmalıdır. Bu yapılacak çalışmalar ise mutlaka ülkeler arasında koordinasyon sağlanarak yapılmalıdır."