Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır'ın Açıklaması

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, idam cezasının kamuoyunda iyice tartışılması ve Meclis'in vereceği karara göre uygulamaya geçilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kamuoyundaki tartışmalarının sonucuna göre siyaset kurumu bir karar verecektir'' dedi.

Gazetecilerin idamla ilgili sorularını yanıtlayan Bozkır, ''Başbakanımız belki de Türk insanı ve Türk milletinin içinde yatan bir arzuyu dile getirdi. Bunun daha henüz tartışılması lazım. Eminim ki kamuoyunda bir süre tartışıldıktan sonra Türkiye'nin ilgili kurumlarına gerekiyorsa böyle bir teklif gelir'' dedi.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde 2000 yılında müzakere sürecinini başlaması için gerekli şartlardan birinin idam cezasının kaldırılması olduğunu hatırlatan Bozkır, şöyle konuştu:

''Bugün gelinen noktada terörün belki de çok aşırı boyutlara vardığı bir tabloda, caydırıcı olma amacıyla idam cezasının tekrar gündeme getirildiğini görüyoruz. İdam cezası tekrar gündeme getirildiğinde kamuoyunda iyice tartışılması ve Meclis'in vereceği karara göre uygulamaya geçilmesi gerekecektir. Dünyada ilk defa idam cezasını tesis eden ülke Türkiye olmayacaktır. Bu, bir çok ülkede ABD'nin çeşitli eyaletlerinde hala uygulanıyor. Türkiye, kendisi için ve Türk halkının geleceği için ne gerekiyorsa yapacaktır.''

Bozkır, ''Sözlerinizden bir yasal hazırlık olduğu sonucunu çıkartmalı mıyız-'' sorusuna, ''Yok o sonucu çıkartmıyoruz. Henüz daha o aşamada değiliz. Kamuoyunda tartışılacak noktadayız. Kamuoyundaki tartışmaların sonucuna göre siyaset bir karar verecektir'' karşılığını verdi.

''AB ile ilişkilerimizi zedeler mi-'' sorusuna Bozkır, AB ile ilişkilerin bugünkü konumunda zedelenmeden bahsetmenin doğru bir tabir olmadığını söyledi.

Bozkır, ''Bir dönüm noktasında mıyız, Ankara kriterlerinde geri adım gibi değerlendirmek yanlış mı olur-'' sorusuna karşılık, şunları kaydetti:

''Hayır. Bu idam cezası tartışmaları demokratik bir toplumda, bir ülkenin siyasi liderinin tartışmaya açtığı bir konu...Ankara kriterleri veyahut da AB ilişkilerinin kötüye gitmesiyle bir ilgisi de yok. AB ile müzakereler durdu diye AB'ye bir mesaj verecek nitelikte bir şey de değil. Türkiye'nin ihtiyacı var mı yok mu bunu tartışalım, ihtiyacı varsa, caydırıcı olabilecekse, Türk kamuoyunun da böyle bir arzusu varsa tartışmaya açıldıktan sonra gündeme gelebilecek bir konu...O bağlantıyı kurmak için elimizde öyle bir veri yok şu anda.''

Öte yandan, Bozkır, AB'nin Güney Kafkasya ve Gürcistan Krizi Özel Temsilcisi Philippe Lefort'u kabul etti.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA