Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un Tanık Olarak Dinlenilmesi Tamamlandı

''Balyoz Planı'' davasında 18 yıl hapisle cezalandırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un ''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilmesi tamamlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Saygun, 2010 yılında ''Balyoz'' soruşturması kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde ifade verirken kendisine devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken konuların da sorulduğunu kaydetti.

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan emekli Albay Levent Göktaş'ta ele geçirildiği iddia edilen 51 No'lu DVD'de Saygun'un el yazısı ve imzası bulunan bazı belgeler olduğunu belirterek, bu belgeleri gösterdi.

Saygun belgelerin aslını görmek isteyince Pekgüzel, ''Bu belgeler DVD içinde dijital olarak ele geçirildi. Aslı bizde de yok'' dedi.

Saygun da belgelerdeki yazıların ve imzaların kendi el yazısına benzediğini, ancak aslını görmeden kesin bir şey söyleyemeyeceğini dile getirdi.

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek'in ''İhbar mektuplarıyla ilgili hukuki girişiminiz oldu mu-'' sorusuna Saygun, şu ana kadar yargılandığı ''Balyoz Planı'' davası ile ilgilendiği için girişimde bulunmaya vakit bulamadığını söyledi.

Çiçek'in ''Ergenekon'' ve ''Balyoz'' ile ilgili bir şey duyup duymadığını sorduğu Saygun, ''Sizin dosyanızdan okuduğum kadarıyla MİT, hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'na 2003 ve 2006 yıllarında 'Ergenekon' ile ilgili brifing vermiş. Ancak neden kimse bu konuda bir şey yapmadı, merak ediyorum. Balyoz ile ilgili de hiçbir şey bilmiyorum'' dedi.

Çiçek'in sorusu üzerine Saygun, kendisinin ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' adında bir belge hazırlanması için bir direktifi olmadığını kaydetti.

''Ayışığı'', ''Yakamoz'' ve ''Sarıkız'' adlı darbe planlarından haberi olup olmadığının sorulması üzerine Saygun, ''Basından duydum. Ayrıca ben o dönemde yurt dışındaydım. Görev yaptığım dönemde de bunları duymadım'' diye konuştu.

Dava sanıklarından Hasan Iğsız'ı tanıyıp tanımadığının sorulması üzerine Saygun, ''Iğsız benim devre arkadaşımdır. Genelkurmay 2. Başkanlığı görevimi ona devrettim. Ayrıca annesinin ölümünden dolayı burada baş sağlığı dileklerimi de iletmek istiyorum'' şeklinde konuştu.

Saygun, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin anlattıklarınıza eklemek istediğiniz bir şey var mı-'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''Bana sorulan her soruya bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalıştım. 'Ergenekon' vs. konularda bilgim yok. Benim bütün üzüntüm bana bir darbeci damgası vurulmuş olmasıdır. Kalan ömrümde bu lekeyi atmak için uğraşacağım. Sağlığım iyi değil. Düzelmeyeceğini söylediler. Yapılacak en iyi şey sağlığımı bu halde tutmak. Allah bana ne kadar ömür verdiyse bu lekeyi temizlemek için uğraşacağım. Tek dileğim bu lekeyi temizlemek için Allah'ın bana ömür vermesidir''

Duruşmaya ara verildi.

Muhabir: Hanife Sevinç

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA