İMKB Başkanı Turhan: Banka Kredilerine Güvenmeyin

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, banka kredilerine uzun vadede güvenilmemesi, büyümek için halka arz yönteminin seçilmesi gerektiğini söyledi.

Turhan, Denizli Ticaret Odası (DTO)'nda düzenlenen “Halka Arz Seferberliği Denizli Zirvesi” öncesi DTO Başkanı Necdet Özer’i ziyaret etti. Ziyarete Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2. Başkanı M.Emin Özer, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alp Tekince ve “Halka Arz Seferberliği” panelinin oturum başkanı olan İMKB Başkan Yardımcısı Mustafa K.Yılmaz katıldı.

Ziyarette Özer, Denizli’nin üreten ve ürettiğini yaklaşık 170 ülkeye ihraç eden bir yapıda olduğunu belirtti.

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen ilk 500 ve ikinci 500 büyük firma sıralamalarına Denizli’den her yıl 20-25 firmanın girdiğini belirten Özer, “İlimizdeki şirketler, ülke ve şehir ekonomisine katkı sağlama amacındadır. Sürekli artan ihracatımızla birlikte şirketlerimizin daha da büyümesini arzu ediyoruz.” dedi.

Ziyaretten sonra başlayan Halka Arz Seferberliği Denizli Zirvesi'nde konuşan İMKB Başkanı Turhan ise finans sektörünün reel sektör için itici bir güç olduğunu fakat uzun vadede bu kaynağa güvenilmemesi gerektiğini söyledi.

Turhan, “Bankacılık kaynağı çok güvenilir değil. Önümüzdeki dönemde giderek daha zor ve daha pahalı olacağı görülüyor. Bankacılık sektörüyle Türkiye'nin üzerine 1,5 Türkiye daha koymamız mümkün değil. Kendi tasarruflarımızla da bunu yapmak yetmiyor. O zaman büyümek için aklın yolu borsadan geçer.” dedi.

Turhan, TBMM'de görüşülen Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı’yla kurulması planlanan Borsa İstanbul'un Güney Doğu Avrupa, Batı Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika piyasalarıyla entegre olacağını vurguladı. SPK 2. Başkanı Özer de halka arzları teşvik amacıyla başlatılan seferberlik dolayısıyla yılda ortalama altı şirketin halka arz edildiğini, bu rakamın 2010'da 22, 2011'de ise 27'ye ulaştığını, halka arzlarla sermaye piyasalarından toplam 4,46 milyar liralık fon sağlandığını anlattı.Konuşmalardan sonra Özer, Turhan’a Denizli’nin simgesi horoz maketi hediye etti .