Hürsiad: İhracat Dış Ticaret Açığına Umut Oldu

Ankara Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSAD) Başkanı Yusuf Sarıcı, eylül ayı ihracat rakamlarının geçen yıla oranla yüzde 21 artış göstermesini dış ticaret açığının kapanması açısından olumlu değerlendirdi.

Türk ihracatının arttığını, en büyük pazarı olan AB ülkelerindeki ekonomik krize rağmen bu artışın devam ettiğini söyleyen Başkan Sarıcı, “Sektör çeşitliliğini artıran ve yeni pazarlara açılan ihracatçımız, hem dış ticarete hem de cari açığa ilaç olmuştur.” dedi.

HÜRSİAD Başkanı Yusuf Sarıcı, kapanma eğiliminde olan dış ticaret açığının, eylül ayında da gerilemeye devam ettiğini anımsatarak, “Eylül ayı ihracatı geçen seneye göre yüzde 21 artışla 13 milyar dolara ulaşmıştır. İthalat da yüzde 6,4 azalarak 19,8 milyar dolara gerilemiştir. İhracat artışı, hem dış ticaret açığının gerilemesine, hem de ihracatın ithalatı karşılama oranındaki yükselişe neden olmuştur.” değerlendirmesinde bulundu. Yusuf Sarıcı, AB ve Ortadoğu ülkelerindeki krizler nedeniyle yeni pazar arayışına giren HÜRSİAD üyesi iş adamlarının Afrika, Asya ve Amerika ülkelerine ihracat ve yatırım yapmaya başladığını ifade etti.

Sarıcı, “Yeni pazarlara açılmamızla birlikte Türkiye’nin bu kıtalara ihracatında büyük artış yaşanmıştır. Türk ekonomisine katkıda bulunmanın gururunu yaşarken, yeni pazar arayışının devam etmesi, katma değeri yüksek mamüllerin üretilip ihracat edilmesine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yurt dışından aldığımız ve bizi ithalat bağımlısı yapan ürünlerin ülkemizde üretilmesiyle birlikte Türkiye devler liginde ilk sıralarda yerini alacaktır.” ifadesini kullandı .