Başbakan Yardımcısı Arınç'a, ''Kazakistan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlığının 20. Yıl Dönümü Madalyası'' Takdim Edildi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a ''Kazakistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 20. yıl dönümü madalyası'' takdim edildi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliği'ndeki törende konuşan Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 20. yılının kutlandığını belirtti.

Kazakistan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatan Tüymebayev, bunu asla unutmayacaklarını söyledi.

İki ülke ilişkilerinin her alanda ileriye gittiğini anlatan Tüymebayev, bu ilişkilere katkı sağlayan önemli devlet adamlarından Bülent Arınç'a, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev adına madalya takdim ettiklerini söyledi.

Büyükelçi Tüymebayev, daha sonra Arınç'a madalyayı taktı.

-''Unutulmayacak bir hatıra''-

Bülent Arınç, bunun kendisi için unutulmayacak bir hatıra olduğunu belirterek, ''Dost ve kardeşimiz Kazakistan'ın çok değerli Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev adına madalya takdim edilmesini büyük onur ve şerefle kabul ediyorum'' dedi.

Büyükelçi Tüymebayev'in iki ülke ilişkilerinin daima güçlü olması için gayret gösterdiğini ifade eden Arınç, Tüymebayev'e teşekkür etti.

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 20 yıldan fazla zaman geçtiğini anımsatan Arınç, bu 20 yılın başarılarla dolu olduğunu, Kazakistan'ın sadece Asya'nın değil dünyanın da en güçlü devletlerinden biri olduğunu söyledi.

Ekonomi, devlet idaresi, komşularla ilişki, halkla devletin kucaklaşması, dünya barışına sağladığı katkılar bakımından Kazakistan'ın dünyada örnek bir ülke olduğunu anlatan Arınç, Türkiye-Kazakistan ilişkilerinin de 20 yıl boyunca hep yukarı doğru ivme gösterdiğini dile getirdi.

İki ülkenin dış politikada tam bir görüş beraberliği içinde olduğunu vurgulayan Arınç, ''Ekonomik, ticari ilişkilerimiz sürekli artmıştır. Şimdi hedefimiz büyük potansiyeli yakalamak, 10 milyar doların üzerine çıkarmaktır. Bu potansiyel mevcuttur, buna en kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.

-''İki ülke, stratejik müttefik olarak yollarına devam ediyor''-

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in devlet yönetimi bakımından dünyada parmakla gösterilen nadir isimlerden olduğunu ifade eden Arınç, Nazarbayev'in yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret edecek olmasından da mutluluk duyduklarını söyledi.

Arınç, ''Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkiyi başka ülkelerle olduğu gibi basit, diplomatik ilişkiler olarak göremeyiz. Tarifimin doğru olduğunu düşünüyorum. Zira Türkiye ve Kazakistan, stratejik müttefik olarak yollarına devam ediyorlar. Her konuda birlik içinde olduklarına, birbirlerini her konuda desteklediklerine göre, bu stratejik ortaklığı çok önemli görüyorum'' dedi.

Arınç, Kazakistan'a daha önce yaptığı bazı ziyaretleri de anlattı.

Türk müteahhitlerinin Kazakistan'ın yeniden inşası için çalıştığını belirten Arınç, Kazakistan'ın bütün zenginliklerinin ortaya konulduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in Türkiye'ye zaman zaman özel ziyaretler de gerçekleştirdiğini dile getiren Arınç, bunun Nazarbayev'in Türkiye'ye sevgisinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Arınç, ''Türk halkı olarak Kazakistan'ı ve Kazak kardeşlerimizi çok seviyoruz. Türk-Kazak işbirliğinin her zaman güçlenmesini, artmasını istiyoruz. O yüzden yaşasın Türk Kazak dostluğu, daim olsun'' diye konuştu.

Muhabir: Ferdi Türkten/Esra Altınmakas

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA