Ankara, Irak'ın uyarısını ciddiye bile almadı

Ankara, Irak Bakanlar Kurulu'nun 'ülkede yabancı asker bulunmasının yasaklanması ve hiçbir askeri unsurun Irak topraklarına girememesi' yönündeki açıklamasını hiçbir şekilde ciddiye almıyor. Buna göre, Türkiye'nin bölgedeki askerlerini çekmesi ya da sınır ötesi operasyonları durdurması söz konusu değil

Ankara, Irak'ın uyarısını ciddiye bile almadı
Irak Bakanlar Kurulu'nun, Irak Ulusal Meclisi'ne yaptığı 'Yabancı askerlerin ülkeden çıkarılması ve Irak topraklarına herhangi bir askeri unsurun girişinin yasaklanması' yönündeki tavsiye kararı, Ankara tarafından 'ciddiye alınacak bir gelişme' olarak değerlendirilmedi. Bu çerçevede Ankara, bölgede bulunan askeri varlığın geri çekilmesini ya da terörle mücadele kapsamında gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonları sonlandırmayı 'hiçbir biçimde' düşünmüyor.

Diplomatik kaynaklar, şimdiye kadar Irak ya da Kuzey Irak yönetimi ile bölgede Türk askerinin bulunmasına yönelik olarak herhangi bir 'yazılı' anlaşma imzalanmadığına dikkat çekerken, askeri unsurların bölgede sözlü mutabakat çerçevesinde 'terörle mücadele' için kaldığını belirtiyor. Türkiye ile Irak arasında bu yönde imzalanmış bir anlaşma yok. Türk askeri bölgede 1990'ların ikinci yarısında gerçekleşen sınır ötesi operasyonlar sonrasında oluşan sözlü mutabakat ile bulunuyor.
Irak Bakanlar Kurulu'nun önceki gün aldığı tavsiye kararı uluslararası diplomasi kulislerini hareketlendirirken, kararla ilgili Bağdat'tan Ankara'ya da herhangi bir nota ya da bildirim ulaşmış değil.

DESTEĞE İHTİYACI VAR
Söz konusu tavsiye kararının Irak parlamentosundan geçmesine ihtimal verilmiyor. Ülkede Milli Birlik Hükümeti bulunmasına ve parlamentoda muhalefet partisi yer almamasına karşın, özellikle Sünni kökenli siyasi partiler Başbakan Nuri El Maliki'nin her kararına destek vermiyor. Maliki'nin başında bulunduğu Hukuk Devleti İttifakı'nın şu anda 325 koltuklu parlamentoda 89 milletvekili bulunuyor. Diğer partilere mensup bazı diğer milletvekillerinin de Maliki'ye destek vereceği düşünülse bile, söz konusu tavsiye kararının yasalaşması için yaklaşık 80 kadar milletvekilinin daha desteği gerekiyor.

Emekli generaller: Üsler kalkmamalı
Irak Hükümeti'nin aldığı karar tavsiye niteliği taşısa da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadelede görev yapmış eski komutanları, üslerin stratejik olarak büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Bölgedeki kamplarda zaman zaman görev yapan emekli Tümgerenal Kamil Erdal Sipahi, Türkiye'nin bölgeye ilk olarak 90'lı yılların başında irtibat subayları gönderdiğini anlattı. Bölgede 2'si tabur seviyesinde olmak üzere 10 - 20 arasında askeri unsuru bulunduğunu anlatan Sipahi 'Ben bu unsurların bir kısmında bulundum. Buradaki üslerin kaldırılmasının Türkiye'ye zararı olacağını düşünüyorum' ifadesini kullandı.
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu da, bölgedeki birliklerin yakın zamana kadar terörle mücadelede çok aktif olduğuna dikkat çekerek 'Son yıllarda sınır ötesi müdahalelerde destek sağlıyorlar. Orada bulunmanın çok faydası olduğu kanaatindeyim' dedi.