Rusya Faiz Oranlarını Artırabilir, Enflasyon Riski Yüksek

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Ulyukayev enflasyon rakamlarının yükselmesinin, ülkenin büyüme rakamının yavaşlamasından daha riskli olduğunu söyledi.

Rusya Faiz Oranlarını Artırabilir, Enflasyon Riski Yüksek
Rusya’nın ikinci büyük bankası VTB’nin düzenlediği “Rusya davet ediyor” adlı ekonomi formunda konuşan Ulyukayev , “Biz enflasyon riskinin yüksek olduğunu düşünüyoruz” dedi .

Rusya Merkez Bankası’nın 5 Ekim’de toplanacağını ve faiz oranlarını ele alacağını kaydeden Ulyukayev , “Faiz oranlarının artırılması ya da yükseltilmesi değerlendirilecek . Faiz oranları artırılsa da bunun 2012 enflasyon rakamlarına etkisi zor…” değerlendirmesinde bulundu . Rus yetkiliye göre enflasyon ve faiz oranları bağlantısı en az 6 - 12 aylık dönemde etkili olabilir . Merkez Bankası 13 Eylül’de gerçekleşen toplantıda sürpriz bir kararla faiz oranlarını çeyrek puan artırarak yüzde 8 , 25’e yükseltmişti . ENFLASYON YÜZDE 72011’de Sovyet sonrası dönemin rekorunu kıran enflasyon rakamları yüzde 6 , 1’e kadar gerilemişti . 2012’de ise hükümetin belirlediği yüzde 6’lık hedefin geçilmesi hatta yüzde 7’nin de üzerine çıkılma riski var . NAKİT ÇIKIŞ 65 MİLYAR DOLARRusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ise yaptığı değerlendirmede enflasyonun yüzde 7’yi geçme riski olduğunu söyledi .

Ulyukayev’e göre bu yılsonu enflasyon rakamları yüzde 6 , 3 - 6 , 4’ü geçecek . Sberbank’ın yüzde 7 , 6’lık hissesinin özelleştirilmesinin ardından nakit çıkışında yavaşlama olduğuna değinen bakan , yılsonu tahminlerinin 65 milyar doları bulacağını kaydetti .

YATIRIMCIYA DESTEK İÇİN 62 MİLYAR RUBLEVTB’nin düzenlediği ekonomi formuna katılan Putin de 2013 için gerekli olması durumunda kriz karşıtı programın hazır olduğuna dikkat çekti . Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin önemine değinen Rusya lideri , girişimcilerin Rusya’da uzun vadeli yatırımları açısından itici bir potansiyele sahip olacağına değindi . Rusya’nın içerden ya da dışarıdan , sanayi , hizmetler , tarım ve inovasyon alanında bütün sektörlere yatırım açısından açık olduğuna işaret eden Putin , doğrudan yatırımlara destek fonu için 62 milyar ruble ( 2 milyar dolar ) ayrıldığını söyledi .