Su Kabakları Hem Süs Hem Geçim Kaynağı Oldu

Eskiden çamaşır yıkamada ve su içmede tas; su taşımada kap ve pekmez kaynatırken karıştırma aracı olarak kullanılan su kabakları artık iş yerleri ve evlerin duvarlarında süs eşyası olarak yerlerini aldı.

İçel’in Silifke ve Erdemli ilçelerinde su kabakları iş yerlerinde ve evlerde süs eşyası olarak kullanılıyor. Bahar mevsiminde dikilen su kabakları yaz boyunca yetişiyor ve sonbaharda meyve vermeye başlıyor. Olgunlaşan su kabaklarını kuruttuklarını ve süs eşyası haline getirerek restoranların çevresine lamba ve süs eşyası olarak kullandıklarını belirten Kenan Kara, su kabaklarından yaptığı lambalıkların dikkat çektiğini ve bu sayede müşterilerinin arttığını söyledi.

Su kabakları için yoğun sipariş belirten Kara, “Her yıl gelen turist müşterilerim var. Özellikle Almanya’dan gelen müşterilerim süs eşyası olarak almanın yanı sıra bahçelerine dikmek için tohumunu da Almanya'ya götürdü. Ayrıca her gelen müşteri olgunlaşınca mutlaka bir su kabağı istiyor.” dedi.

Eskiden anne ve babalarının kurumuş su kabaklarını banyo taşı, pekmez çomçası, su taşıma kabı gibi kullandığını anlatan Kaya, gelişen teknolojiyle kendilerinin de süs malzemesi olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Su kabaklarının işlenişi hakkında bilgi veren Ahmet Özel, Taşucu’nda su kabaklarını süs kabakları haline getirerek beldeye gelen yerli ve yabancı turistlere sattıklarını söyledi.

Bir kabağın oyma ve süsleme işinin üç gün sürdüğünü sözlerine ifade eden Özel, "Görüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Emek ve sabır ister. Bu nedenle el emeği göz nuru olan bu su kabaklarından yapılan süs eşyaları yoğun ilgi görüyor.” diye konuştu.

Taşucu, Atakent, Kızkalesi gibi sahil beldelerinde de su kabaklarından yapılan süs eşyaları tatile gelen yerli ve yabancı turistlere satılıyor. Bu sayede pek çok insan geçimini sağlıyor .