Saruhanlı İlçesinde, Yağmur Duası Geleneği, Farklı Bir Formda Yapılıyor

Muammer Kökçüoğlu - Saruhanlı ilçesinde, kurak dönemlerde Anadolu'nun hemen her yerinde çıkılan ''yağmur duası'', farklı bir formda yapılıyor.

Anadolu'da kurak geçen dönemlerde, genel olarak köy halkının yüksek bir tepeye çıkarak yağmur yağması için dua etmesi, topluca namaz kılınması ve hayır yemeği verilmesi şeklinde sürdürülen ''yağmur duası'' geleneği, Saruhanlı ve çevresinde farklı bir ritüelle uygulanıyor.

Bu ritüelin uygulandığı yerlerden Büyükbelen beldesinde, 5 aydır yağış olmaması üzerine bir araya gelen kadınlar, daha önce yöreden toplanmış 70 bin adet küçük çakıl taşına, Kur'an-ı Kerim'den ayetler ile yağmur duası okudu. Dua okunan taşlar, daha sonra bir çuvalın içine doldurularak, beldedeki çeşmenin su dolu yalağına bırakıldı.

Yağmur duasına katılan belde sakinlerinden 63 yaşındaki Hatice Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dualarının kabul olmasını dilediklerini ifade ederek, ''İnşallah duamız kabul olur. Eskiden beldemizde bu şekilde dualar yapılmış ve her zaman yağmur yağmış. Bizler de bir an evvel yağmur bekliyoruz. Yoksa zeytinlerimiz, bağ ve bahçelerimiz kuruyacak'' dedi.

-Yağmur afete dönüşürse taşlar yalaktan çıkartılıyor-

Yöredekiler, bu şekilde dua edilmesi halinde 1-2 gün içerisinde mutlaka yağmur yağacağına inanıyor. Yağmurun başlaması ve 15 gün içerisinde kesilmemesi halinde ise tersi bir uygulamaya gidiliyor. Yöredekiler, yağışın afete dönüşmemesi için yalağa bırakılan dua okunmuş taş dolu çuvalı yalağın içerisinden çıkartıyor.

Muhabir: Muammer Kökcüoğlu / Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Osman Kurt
Kaynak: AA