Chp Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi'nin açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Meclis gündeminde bulunan Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı'nda bulunan İMKB ve Altın Borsası’nın kapatılması ve arazilerinin TOKİ’ye bırakılmasına ilişkin düzenlemenin aslında bir gayrimenkul ve rant düzenlemesi olduğunu iddia etti.

CHP İstanbul İl Başkanlığında kameralar karşısına geçen CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, gündemdeki Sermaye Piyasası Yasa Tasarısı'na ilişkin açıklama yaptı. “İMKB ve Altın Borsası görünüşte birleştirilerek anonim şirketi haline getiriliyor ancak yeni düzenleme hiç de öyle değil” diyen Hamzaçebi, “İMKB’nin mülkiyetinde bunan 6 parselde 159 dönümlük arazi TOKİ’ye devredilmektedir. Bu operasyon yandaş müteahhitlerle malı götürme operasyonudur. Görünüşte proje borsayı anonimleştirmek gibi ancak asıl olan gayrimenkul ve rant projesidir” iddialarında bulundu. Parti olarak söz konusu düzenlemeyi kabul etmediklerini belirten Hamzaçebi, ilgili bürokratların da uygulamaya karşı çıkmasını istedi.

Önergedeki diğer bir yanlışın da yeni kurulması planlanan Borsa İstanbul AŞ’nin yönetiminin tamamen devletleştirilmesi olduğunu belirten Hamzaçebi, “İMKB ve SPK 12 Eylül 1980 yönetiminin kabul ettiği yasalarla oluşmuştur. 12 Eylül yönetimi dahi yönetimi devletleştirmemiş özel sektöre bırakmıştır. 2 Kasım 2012 tarihine kadar İMKB kendi yönetimini, başkanı dışında, kendisi belirlemekteydi. Bu önerge ile öngörülen ise yönetim kurulunun hükümetten tarafından belirlenmesidir” ifadelerini kullandı.

Hamzaçebi; Maslak, Ayazağa ve Huzur Mahallesi'nin Şişli ilçesinden alınıp Sarıyer ilçesine kaydırılması projesine ilişkin ise, “AKP geçmişte de benzer bir proje yürütmüş ve Kadıköy ilçemizden Ataşehir’i almıştı. Ancak seçimlerde yine Ataşehir Belediyesi’ni CHP kazanmıştı. Amaç Sarıyer’i AKP’lileştirmek olsa da bu başarısız olacaktır. Bu proje ters tepecektir” açıklamasını yaptı.

Hamzaçebi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ilişkin sivil toplum kuruluşları tarafından Ankara’da yapılması planlanan yürüyüşe valilikten izin çıkmaması konusuyla ilgili bir soru üzerine ise, “Biz parti olarak gerek Anakara’da gerek İstanbul’da gerekse tüm yurtta bayramı coşkuyla kutlayacağız. Anıtlara gidip çelengimizi koyacağız. Kimse bizi engelleyemez. Bu tutumu kınıyorum. Bu düzenlemeden bir gün vazgeçmek zorunda kalacaklardır. CHP olarak biz her yerde bayramımızı kutlayacağız. Ankara, Ulus’daki kutlamalara ilişkin kararı ise genel merkezimiz açıklayacak” ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA