Akif Hamzaçebi: İmkb Önergesi, Malı Götürme Operasyonudur

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, önerge ile İMKB’ye ait İstinye’deki arazinin TOKİ’ye devredilecek olmasına tepki gösterdi.

Hamzaçebi, önergenin amacının borsayı anonim şirkete dönüştürme görüntüsü altında malı götürme operasyonu olduğunu savundu. 2B arazilerinde başvuruların sınırlı sayıda kalmasını, vatandaşların hükümetin uygulamasına güvenmemesi olarak niteleyen Hamzaçebi, CHP’nin teklifinin yasalaştırılması önerisinde bulundu. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda basın açıklaması yaptı. Geçen hafta TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı’nın kabul edildiğini hatırlatan Hamzaçebi, bu kanunun görüşmeleri sırasında AK Parti milletvekilleri tarafından verilen bir önergeyle önemli bir düzenleme yaplıdığını kaydetti.

Hamzaçebi, “Söz konusu önergeyle İMKB ve altın borsası yeni kurulacak olan Borsa İstanbul AŞ adı altındaki bir şirketin şemsiyesi altında birleştirilmektedir. Görünüşte borsanın bir anonim şirkete dönüştürülmesi şeklinde bir düzenleme olmakla birlikte bu düzenlemenin içerisine çok önemli başka bir proje saklanmış durumdadır. Söz konusu önergeye göre İMKB’nin mülkiyetinde bulunan İstinye’de boğazın sırtlarında 6 parselde toplam 159 dönümlük bir arazi TOKİ’ye devredilmektedir. Borsayı anonim şirkete dönüştürüyoruz görüntüsü altında bu operasyon, yandaş müteahhitlerle bu önergeyi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçiren siyasal iradenin birlikte malı götürme operasyonudur. Başka bir şey değildir.” iddiasında bulundu. Bunu, CHP olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Hamzaçebi, TOKİ’nin sınırsız imar yetkisiyle boğazın sırtlarındaki 158 dönümlük arazinin katledilmesi anlamına da geldiğini ileri sürdü. Vatandaşları, İMKB ve SPK başkanlarını bu düzenlemeye karşı çıkmaya davet eden Hamzaçebi, “Bürokrat olarak ‘siyasal irade böyle istedi bizim yapabileceğimiz bir şey yok’ bahanesinin arkasına sığınamazlar. SPK ve İMKB özerk bir yapıdır, hükümetin dışındadır. Hükümetin talimatıyla hareket etmezler.” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’a da seslenen Hamzaçebi, Babacan’ın siyasette bugüne kadar izlediği çizgi ile kabul edilen önerge içindeki gayrimenkul projesinin bağdaşmadığını savundu. Babacan’ı bugüne kadarki siyasi çizgisiyle tutarlı davranmaya davet eden Hamzaçebi, “Tasarının, Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu düzenlemenin tasarıdan çıkarılmasını kendisine öneriyiorum. Bu madde olduğu sürece CHP olarak bu tasarıyı Genel Kurul’da desteklemeyeceğiz, engelleyeceğiz.” diye konuştu.

Yeni kurulacak Borsa İstanbul A.Ş.’nin yönetiminin tamamen devletleştirildiğini öne süren Hamzaçebi, “İMKB ve SPK, 12 Eylül yönetiminin kabul ettiği yasalarla kurulmuştur. Darbe sonrası askerlerden oluşan yönetim dahi İMKB’nin yönetimini devlete almamış, piyasanın ve bütün dünya uygulamalarının gereklerini dikkate alarak bu yönetimi özel sektöre bırakmıştır.” dedi.

Hamzaçebi, konunun taraflarıyla tartışmadan sonlandırılmasının yanlış olduğunu ve demokrasiye aykırı olduğunu belirtti.

'2B’DE VATANDAŞ HÜKÜMETE GÜVENMEDİ'2B arazilerinde başvuru süresinin 3 ay daha uzatılması konusuna değinen Hamzaçebi, 26 Nisan 2012’de yürürlüğe giren kanunun yürürlüğünden bu yana 6 ay geçtiğini hatırlattı. Bu süre içerisinde vatandaşların hükümetin uygulamasına, onun çıkardığı kanuna güven duymadığı için başvuruların sınırlı sayıda kaldığını savunan Hamzaçebi, “6 ay geçmesine rağmen hala 2B arazisinde metrekare fiyatları belli değildir. Hükümetin çıkardığı kanunla CHP’nin kanun teklifi arasında çok önemli bir fark vardır. Onlar rayiç bedelin yüzde 70’i üzerinden bir bedelle bu arazileri devretmeyi öngörüyor. CHP olarak biz, ihtiyacı nedeniyle bina yapmış olan ve bizzat kendisi kullanan vatandaşlarımıza arazinin emlak vergisi değeri üzerinden devrini öngörüyoruz. Aramızda dağlar kadar fark var. Hükümet boşuna süre uzatmakla vakit geçirmesin, sorunu görsün. Bizim kanun teklifimiz TBMM başkanlığında beklemektedir. Bunu bir an önce yasalaştıralım ve 2B’de bekleyen milyonlarca vatandaşımıza nefes aldıralım.” şeklinde konuştu.

'HÜKÜMET SARIYER’İ ALMAYI AMAÇLIYOR'Şişli’ye bağlı Maslak, Ayazağa ve Huzur mahallelerinin Sarıyer’e devredilmesiyle ilgili partilerinin görüşü sorulan Hamzaçebi, uygulamayı yanlış bulduklarını söyledi.

Sarıyer Belediyesi’nden hiçbir kuşkuları olmadığını ifade eden Hamzaçebi, “Hangi mahalleyi Sarıyer’e katarsanız katın CHP yine Sarıyer’i alacaktır. AK Parti’nin niyeti bu üç mahalleyi Sarıyer’e bağlamak marifetiyle burayı AK Parti’ye kazandırmaktır. Geçmiş seçimde de denediler. Kadıköy’ü böldüler ve Ataşehir’i kurdular. Kadıköy’ü almaları imkansızdı. Ataşehir’i almayı planladılar ama Ataşehir’i de CHP aldı. Aynı şey Sarıyer’de de olacaktır, ters tepecektir. Doğru olan vatandaşın iradesine kulak vermektir.” diye konuştu.

CHP, ATATÜRK ANITLARINA ÇELENK KOYACAKCumhuriyet Bayramı kutlamarıyla ilgili düzenlemeler hatırlatılan Hamzaçebi, İstanbul’da ve Türkiye’de CHP örgütünün Atatürk anıtlarına çelenk koyacağını söyledi.

Kimsenin kendilerini engelleyemeyeceğini ifade eden Hamzaçebi, “CHP’nin Atatürk anıtına çelenk koymasının izne bağlanmış olması kadar yanlış bir şey yoktur. Bu tutumu kınıyorum. AK Parti halkın Cumhuriyet Bayramı’nı kutlama coşkusu karşısında kendisi mahkum olacaktır. Bu düzenlemeyi bir gün Türkiye gözden geçirecektir, hükümet de vazgeçmek zorunda kalacaktır.” dedi.