İslam Kalkınma Bankası, Türk Şirketlerine 1 Milyar Dolar Kredi Kullandıracak

İslam Kalkınma Bankası’nın bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası İslami Ticaret Finans Şirketi (ITFC), Türk şirketlerine verdiği kredi miktarını 3 yıl içinde 750 milyon, 5 yıl içinde ise 1 milyar dolara çıkaracak.

İslam Kalkınma Bankası, Türk Şirketlerine 1 Milyar Dolar Kredi Kullandıracak
Ankara’da ofis açan şirket, önümüzdeki yılda İstanbul’da da bir ofis açmayı planlıyor. ITFC Kurumsal Finans Müdürü Dr. Ahmet Şuayb Gündoğdu, iki yıl önce Türkiye’de kredi finansmanı sağlamaya başladıklarını belirterek, “Türk firmalarına şu ana kadar 300 milyon dolar kredi kullandırdık. Kredi hacmini 3 yıl içinde 750 milyon dolara, 5 yıl içinde ise 1 milyar dolara çıkmak istiyoruz.” dedi.

Ankara’da açacakları ofisin anlaşmasının yapıldığını kaydeden Gündoğdu, “Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de finansa miktarımızı daha da artırmak istiyoruz. Bunun için Ankara’da bir ofis açtık. İstanbul’da da yer arıyoruz. İstanbul ofisinin de önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

İslam Kalkınma Bankası bünyesinde faaliyet gösteren ve merkezi Cidde’de bulunan Uluslararası İslami Ticaret Finans Kurumsal Finans Müdürü Dr. Ahmet Şuayb Gündoğdu, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) ve İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA)’nın düzenlediği toplantıda, fonlama kredileri hakkında bilgi verdi. Gündoğdu, İzmirli işadamlarını şirketin kredi fonlarından yararlanmaya çağırdı. Murabaha başta olmak üzere firmalara çok cazip kredi ve fonlar sunduklarını kaydeden Dr. Gündoğdu, kredileri İslam Kalkınma Bankası’na üye ülkelerdeki firmalara kullandırdıklarını dile getirdi. Gündoğdu, “Türkiye'deki bir bankadan alacağınız kredi yerine bizi tercih ederseniz, dolar bazında yüzde 2 daha avantajlı borçlanırsınız.” dedi.

Şimdiye kadar Gaziantep, Konya ve Kayseri’deki şirketlerle başarılı çalışmalar yaptıklarını aktaran Gündoğdu, şöyle konuştu: “Beraber çalıştığımız şirketler, son 10 yılda ciddi avantaj sağladı. İzmir’de de bu fonların kullanılmasını istiyoruz. ITFC olarak direkt şirketlerle çalışma durumumuz söz konusu. Bunun için şirketlerin cirolarının 50 milyon dolar civarında olması gerekiyor. Üst limitimiz yok, 10 milyon doların altında kredi veremiyoruz. Başvuru sistemimiz çok basit. Sadece bir e-postayla da müracaat edilebiliyor ancak üç yıllık mali tablosunu istiyoruz.” ‘TÜRKİYE’DE İSLAMİ FİNANSMANA CİDDİ TALEP VAR’Türkiye’deki desteklerini şimdiye kadar İslami bankalar üzerinden yaptıkları, önümüzdeki yıldan itibaren diğer bankalarla da çalışmaya başlayacaklarını anlatan Gündoğdu, “Türkiye’de İslami finansmana ciddi talep var. İslami finansmana sıcak bakmayacağını düşündüğümüz şirketlerden bile talep var. Finansal destek için herhangi bir kısıtlamamız yok. Kredi vereceğimiz şirketin, üye ülkeye kayıtlı olması yeterli. Amacımız, finansal araçlar kullanarak üye ülkelerin gelişimine katkıda bulunmak.” diye konuştu.