Yerine Geçecek İsim 'A Takımı'ndan Çıkacak

Büyük Kongre’de AK Parti’nin 50 kişilik MKYK’sında yüzde 42’lik değişiklik yapan Başbakan Erdoğan, perşembe günü, bunların arasından 12 kişilik yakın çalışma ekibini seçecek. Partinin 2 numaralı görevine Numan Kurtulmuş, Abdülkadir Aksu ve Mehmet Ali Şahin’in ismi geçiyor

Yerine Geçecek İsim 'A Takımı'ndan Çıkacak
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ne çıkması durumunda, "vekil genel başkan", AK Partinin 21'i yeni isimden oluşan 50 kişilik A takımı listesinden çıkacak.
Partinin tüzüğüne göre, yeni kongreye kadar geçecek bir yıl boyunca genel başkanlık yapacak ismin dışarıdan getirilmesi söz konusu olamıyor. Dolayısıyla AK Parti’yi seçime de bu vekil başkan taşıyacak.

AK Parti’nin büyük kongresinde oluşturulan yeni A takımı, 3 önemli konuda ipuçları içeriyor. Partinin tüzüğüne göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda, “vekil genel başkan” bu 50 kişilik listeden çıkacak. Bu hafta belirlenecek MYK’da Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu’nun yer alması kesin.

Erdoğan’ın 2014 ağustosun da Cumhurbaşkanı adayı olması ve seçilmesi durumunda, partiyi seçime taşıyacak “genel başkan vekili” bu isimlerin arasından çıkacak. Partinin tüzüğüne göre, yeni kongreye kadar geçecek bir yıl boyunca genel başkanlık yapacak ismin dışardan getirilmesi ise mümkün değil.

YENİ MYK BU HAFTA BELLİ OLACAK

AK Parti’nin yeni A takımına alınan isimler, bu hafta belirlenecek Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile ilgili de mesajlar içeriyor. Erdoğan ile birlikte 13 isimden oluşan MYK’da Bülent Gedikli, Hüseyin Tanrıverdi, Abdülkadir Aksu, Nükhet Hotar ve Reha Denemeç’in gideceği, yerlerine Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Mehmet Ali Şahin, Ömer Bolat ve Zeynep Karahan Uslu gibi isimlerin gelebileceği iddia ediliyor. Erdoğan’ın Nihat Zeybekçi veya Menderes Türel’den birini de yerel yönetimlerden sorumlu genel başkanlığa getireceği konuşuluyor.

Erdoğan’ın Aksu’yu başkan danışmanı yapacağı, ondan boşalacak yere de Numan Kurtulmuş ya da Mehmet Ali Şahin’i getirebileceği iddia ediliyor. Erdoğan’ın partinin iki numaralı koltuğu için Şahin’i tercih etmesi halinde Kurtulmuş’un ekonomik işlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilebileceği de konuşuluyor.

BİRİNCİ İHTİMAL

Yeni vitrinde yer alan bazı isimler “kabine revizyonu” kulislerini de yoğunlaştırdı. Kulislere göre, Erdoğan’ın iki farklı değişiklik yapabileceği belirtiliyor. Birincisine göre, Erdoğan, kısa süre içinde mini operasyonla bakanları arasında “kaydırma” yapacak. Bu kaydırmanın, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında yapılabileceği konuşuluyor.

İKİNCİ İHTİMAL

Ancak parti kurmayları, Erdoğan’ın sık aralıklarla kabine değişikliği yapmak yerine, 2013 yerel seçimlerinden önce belediye başkanlığına kaydıracağı bakanlarla birlikte, kapsamlı bir operasyona gideceğini de dile getiriyorlar. Bu durumda, belediye başkan adayı olma olasılığı bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yerine yapılacak yeni görevlendirmelerle birlikte, ekonomi ve diğer bakanlıklarda da operasyon yapılması bekleniyor.