Anayasa Mahkemesi 3. Yargı Paketi'ni Görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun'un bazı hükümlerini iptali istemiyle açılan davanın ilk incelemesini yapacak.

CHP Grup Başkanvekili Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ile birlikte 123 milletvekili, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını da içeren yargı paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkemeye müracaat etmişti. Anayasa Mahkemesi, yarın başvurunun ilk incelemesini yapacak.

CHP'nin başvurusunda bir eksiklik tespit edilemezse dava Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın belirleyeceği bir tarihte esastan görüşülecek. Yüksek Mahkemenin yarınki gündeminde çeşitli konularda yapılmış toplam 7 başvurunun ilk incelemesi yapılacak. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise "Bırakın milletvekillerini, Adalet Bakanlığı görevlilerinden bile kaçırılan, son dakikaya kadar yazıcı başında nöbetçi ile çıkartılan bu düzenleme; birileri için yapılan 'iktidarı paylaşıyoruz, özel yetkili mahkemeleri de paylaşalım' değişikliğidir. Bu düzenlemenin hukuk devleti, doğal yargıç ilkesi, eşitlik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yargı ve yargılanmaya ilişkin özellikle de savunma hakkı kurallarına aykırıdır. Toplumu hizaya getirme endeksli özel yetkili mahkemelerin kaldırılması beklenirken, ruh ikizi yaratılmış, özel yetkili çift raylı bir sistem oluşturulmuştur." açıklamasını yapmıştı .