Üniversitelerarası Kurul Ytü’de Toplandı

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nın 207’ncisi Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Üniversitelerarası Kurul Ytü’de Toplandı
207. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan YTÜ Davutpaşa Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından düzenlenen toplantıya Üniversite Rektör ve temsilcileri katıldı.

Kurula ev sahipliği yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, üniversite rektör ve temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada şu konulara değindi: “Yıldız Teknik Üniversitesi yaklaşık 35 bin öğrencisi, bin 500’e yakın akademik kadrosu, 850 idari personeli, 10 fakültesi, 3 Yüksekokulu ve 2 enstitüsü ile ülkemiz ve gençliğimizin hizmetinde eğitim ve araştırma alanlarında ülkemize hizmet etmektedir. Ülkemiz; rekabetçi, dinamik, bilgiye dayalı dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı, kendisine gelecek yıllar için bir stratejik amaç olarak belirlemiştir. Bu hedefe ulaşmak için üniversitelerimiz 21. yüzyılın temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeniden yapılandırılırken, bireyleri dünyanın değişen koşullarına uyum sağlayabilecek bilgi, beceri ve yetkinliklerle donatmayı, Uluslararası düzeyde saygınlığı olan bilim ve sanat üretimine yönelik araştırmalar yaptırmayı, en temel amaç edinmelidir” Yüksek, yükseköğretimin yeniden yapılandırılmasında yaşanmış ve yaşanmakta olan tecrübeleri yok saymadan, ülkemizin kendisine özgün bir model geliştirmek zorunda olduğunu söyledi.

Bu modelde özellikle gelişimini tamamlamış üniversitelere hareket serbestliği tanımanın yararlı olacağını düşündüklerini anlatan Yüksek, şöyle konuştu: "Ayrıca, üniversitelerimiz, toplumun taleplerine, bilim ve teknolojideki gelişmelere daha hızla cevap vermek, ulusal ve uluslararası rekabet ortamında daha başarılı olmak için misyon farklılaşmasına gitmelidir” Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü İsmail Yüksek, "bugün yükseköğretim sisteminde yaşadığımız en önemli problemin genellikle yaygın kanı olan finansman konusu değildir. Kuşkusuz finansman acilen çözülmesi gereken önemli bir sorundur. Ancak, problemlerin temel sebebi olarak gösterilemez" dedi.

Ana sorunun yönetişim, mevzuat ve örgütsel yapı olduğunu belirten Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, saygıdeğer Başbakanımız Bilim Teknoloji Üst Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında, yaklaşık 300.000 yetişmiş Ar-ge elemanına ihtiyacımız olduğunu ifade etmişti. Bizlere düşen en önemli görev nitelikli insan gücü yetiştirmenin lokomotifi olmaktır.” Üniversitenin sosyal sorumluluk alanında da 2013 Mayıs ayında önemli bir projeye imza atacağını belirten Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Başbakanımızın himayelerinde Hedef 2023, Lider Ülke, Genç Türkiye sloganıyla 81 il, 168 üniversiteden 1.000 üniversite öğrencisini, Davutpaşa Kongre Merkezi’nde ağırlamayı planlıyoruz. Genç Türkiye Zirvesi’ne vereceğiniz tanıtım ve katılımcı desteği için şimdiden teşekkürlerimi ifade eder, sevgi ve saygılarımı sunarım.” Toplantıda ayrıca şu konular görüşüldü; “Üniversitelerde akademik özgürlük alanının genişletilmesi, yasayla getirilmesi planlanan üniversite senatosunun yetkileri, rektörlük seçimi ve süresi, yeni yasayla hayata geçecek olan Rektörler Kurulu'nun yetkileri, Türkiye’de kampüs açmak isteyen yabancı üniversiteler ile Türkiye’deki üniversiteler arasında işbirliği sağlanması, Vakıf üniversitelerinin özele dönüşebilmesi, akademisyen yetiştirilmesi, akademisyenlere unvana göre değil, performansa göre ücret verilmesi, meslek yüksekokullarının statüsü, üniversitelerin akademik, idarî ve malî denetimlerinin YÖK bünyesinden çıkarılarak bağımsız hale getirilmesi.”
Kaynak: İHA