KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Doğan'ın Açıklaması

Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, gelecekte sürdürülebilirlik kavramını öne çıkarmayan kurumların sürdürülebilirliliğinin tehlikede olacağını söyledi.

Doğan, KalDer Eskişehir Şubesi tarafından ''Sürdürülebilir gelecek için sosyal sorumluluk teması'' ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 11. Eskişehir Kalite Şöleni'nin yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin artık mükemmelliğin temel kavramları arasında bulunduğunu kaydetti.

Toplum açısından sürdürülebilirliği olan şeylerin değerlendirilebilir hale geldiğini ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

''Kısa vadeli kazançlar yerine uzun vadeli ve sürdürülebilir rekabet gücünün arayışındayız. Mükemmel kuruluş tanımı da değişti. 2008 yılındaki ekonomik kriz, kurumlarda saydam, hesap verilebilir ve etik olma kavramlarının önemini gösterdi. Başarı artık sürdürülebilirlik kavramıyla bütünleşti. Kurumsal sosyal sorumluluk da sürdürülebilirlik içinde önemli bir kavram olarak gelişiyor. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, Osmanlılarda vakıf yönetimini anımsatan yeni bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı sponsorlukla karıştırılmamalıdır. Bu kavram sürdürülebilirlilikle elde edilir. Gelecekte, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ülkeye yayılmalıdır. Gelecekte sürdürülebilirlik kavramını öne çıkarmayan kurumların sürdürülebirliliği tehlikede olacaktır.''

Eskişehir Vali Vekili Günhan Yazar da kalite yönetimi ve sosyal sorumluluk gibi kavramların içinde bulunduğumuz yüzyılın son çeyreğinde gündemimize geldiğini anlatarak, ''Dünya standartlarında meydana gelen gelişmelerle özel sektör kuruluşları tarafından hızlı bir şekilde benimsenmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Pek çok kamu kuruluşu KalDer gibi kuruluşlarla işbirliğine gidiyor. Kamu kesiminin standartlarının artmasını önemsiyorum'' dedi.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de kurumsal sosyal sorumluluğun bütün kurumların üzerine düşen en önemli kavramlarından biri haline geldiğini vurguladı.

Her kurum ve kuruluşun iç ve dış paydaşlarıyla sorumluluk bilinciyle davranması gerektiğini belirten Prof. Dr. Gönen, ''Gelecek nesilleri düşünerek üreten, üretim yaparken de çevreyi korumalı ve çevre geleceğe miras bırakılmalıdır. Sürdürülebilir kalkınmaya öncülük edecek kurumlar üniversiteler olmalıdır'' diye konuştu.

-Diğer konuşmalar-

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir de kirli üretim yapan, çocuk çalıştıran ve çevreye sorumluluk taşımayanların malının satılmadığını vurguladı.

Global rekabet hareketlerinin, mobilitenin ve haberleşmenin arttığı günümüzde kar marjının düştüğüne işaret eden Özaydemir, sosyal sorumluluğu olanın piyasada prestijinin arttığını ve malının daha iyi satıldığını belirtti.

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ Genel Müdürü Akın Duman da üretimde kullandıkları çeşitli atıkların yüzde 55'ini tekrar kullandıklarını açıkladı.

Atölyelerde kullanılan basınçlı havayı oluşturan kompresörlerden çıkan ısıyı atölyeleri ısıtmada kullandıklarına işaret eden Duman, şunları bildirdi:

''Büyük bir şirketiz. Her yıl çeşitli inşaatlar yapıyoruz. Bu binaları ve tesisleri yeşil olmalarına dikkat ediyoruz. Otoparkımızın tabanını geçirgen yapıp yağmur sularının yer altı kaynaklarına karışmasına yardımcı oluyoruz. Binaların aydınlatmasında gün ışığından daha fazla faydalanmak için geliştiriyoruz. Kurum olarak eğitime verdiğimizi katkılar da var.''

OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de ''Tarihe Saygı'', ''Temiz Tuvalet'', ''Yeşil Yol'' ve ''Örnek Köy'' projeleriyle ülkeye katkı sağlamak ve kalıcı eserler bırakmak için çalıştıklarını söyledi.

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Bayraktar da TÜPRAŞ'n Türkiye'nin ihracat şampiyonu olduğunu anlattı.

Çevre ve yaşam değerlerine saygılı ve öncü bir şirket olduklarına dikkati çeken Bayraktar, ''Yeni nesil uygulamalarla sektöre yenilik getirmek ve Türkiye'nin ihtiyaçları karşılamak için dürüst, şeffaf, insanlara saygılı, çevreye duyarlı, yenilikçi, bir kurumuz. Kurumsal vatandaş olma ilkesini benimsiyoruz'' şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlara teşekkür plaketi verildi.

Muhabir: Deniz Açık

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA