Hollanda'da Koalisyonu Kuracak Partiler Oy Kaybediyor

Hollanda'da bir ay önce yapılan (12 Eylül 2012) genel seçimler sonrasında yapılan anketler, koalisyonu kuracak VVD ve PvdA partilerinin oy kaybettiğini ortaya çıkarttı.

Hollanda'da Koalisyonu Kuracak Partiler Oy Kaybediyor
Araştırma kurumu Maurice de Hond'un haftalık anketine göre, bugün bir seçim olsa İşçi Partisi 32 sandalye alırdı. Oysa bu parti 12 Eylül erken genel seçimlerinde 38 sandalye çıkartmıştı. Seçimlerde birinci parti olarak çıkan Liberal Parti (VVD) bir sandalye eksikle ancak 40 sandalye çıkartabiliyor. Koalisyonu muhtemel kuracak bu iki partinin çıkartacağı toplam milletvekili ise 72'de kalıyor.

Bu Sonuca göre bu iki parti yeterli çoğunluğu sağlayamıyor. 12 Eylül seçimler öncesinde Son iki haftaya kadar önde giden seçim Sonunda ancak 15 sandalye çıkartan Sosyalist Parti'nin (SP) bugün seçim olsa 19 sandalye çıkartacağı açıklandı.Demokrat 66 Partisi, 12 eylül seçimlerinde 12 sandalye çıkartmıştı. Haftalık ankette ise 2 sandalye birden yükselerek 14 sandalye çıkartabiliyor.

12 Eylül seçimlerinde tarihinin en büyük yenilgisini alan ve parti lideri Jolande Sap'ın istifasına sebep olan Yeşil Sol Partisi mecliste 4 sandalye ile temsil edilirken, bugün seçim olsa ancak 2 sandalye çıkartabiliyor. Hıristiyan Demokratlar (CDA) ise 12 eylül seçimlerinde 13 sandalye çıkartmıştı. Bugün seçim olsa ancak 11 sandalye çıkartabiliyor. Diğer partilerde fazla bir değişik olmadığı şuandaki sandalye sayılarını korumuş oldular .