Başpsikopos Tutu Açıklaması

Birleşmiş Milletler tarafından geçen yıl onaylanan 11 Ekim Uluslararası Kız Çocukları Günü, ilk kez kutlandı.

Güney Afrika Angilikan Başpsikoposu Desmond Tutu, BM'de yaptığı konuşmada, dünya üzerinde 18 yaşın altında evlenmeye maruz bırakılan kız çocukları olduğuna dikkati çekerek, 2030 yılına kadar çocuk evliliklerin bitmesi için kampanya başlatacaklarını söyledi.

Tutu, aynı zamanda, kız çocuklarının yoksuluk, cehalet ve koca zulmünden bir nebze olsun kurtarmayı amaçlayan kampanyanın hedefini genel olarak, ''Yüzyıllardır kadınlar ile kız çocukları üzerine uygulanan ayrımcılığın tanınmasını amaçlıyoruz'' diye tanımladı.

Öte yandan, BM Nüfus Fonu verilerine göre, dünyada her gün 18 yaşın altındaki 37 bin kız çocuğu evlendiriliyor. Bu eğilimin önüne geçilmezse söz konusu rakamın 2020 yılında 14,2 milyona, 2030 yılında ise 15,1 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu problemin dünya üzerinde en sık görüldüğü bölgelerin Güney Asya ve Sahra altı Afrika ülkeleri olduğu bildirildi.

-Türkiye'deki durum-

BM Nüfus Fonu'nca daha önce açıklanan verilere göre, Türkiye 18 yaş altı evlenme oranında Avrupa'nın ikinci sorunlu ülkesi. Kız çocuklarının 18 yaş altı evlenme oranı 17 olan Gürcistan'ı yüzde 14 ile Türkiye izliyor.

UNICEF verileri de kalkınmakta olan ülkelerde kız çocuklarının üçte birinin 18 yaşına gelmeden evlendirildiğini, yüzde 10'luk bir kesimin evlendirilme yaşının ise 15'in altında olduğunu ortaya koyuyor.

BM'nin internet sayfasında da çocuk yaşta evliliklerin engellenmesinin kız çocuklarının hakkını koruyacağı, ''şiddet, erken hamilelik, HIV virüsü enfeksiyonu ve anneliğe dayalı ölüm ve sakatlıklar'' gibi konulardaki riskin azaltacağı bilgisine yer verildi.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA