Suriyeli Karikatürist, Sakharov Ödülünü Bir Yıl Gecikmeli Aldı

Arap Baharı’ndaki insani çalışmalarından dolayı Avrupa Parlamentosu (AP) Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne layık görülen Suriyeli karikatürist Ali Ferzat, ödülünü bir yıl gecikmeli aldı.

Suriyeli karikatürist Ali Ferzat, Avrupa Parlamentosu'nun geçtiğimiz yıl ki Sakharov İnsan Hakları Ödülü'ne layık görülmüştü. Ülkesinde daha fazla demokrasi ve insan hakları talep eden gösterilere öncülük yaptığı için ödüle layık görülen Suriyeli sanatçı, AP Başkanı Martin Shulz’un elinden aldı. 50 bin euroluk para ödülün de sahibi olan Ferzat, ödülü özgürlük için hayatını kaybedenler adına aldığını vurguladı. AP Başkanı Shulz ise ‘‘Keskin kalemi ile Sayın Ferzat, Esed rejimini ironik bir şekilde çizmeyi başarmış bir sanatçıdır. Bu rejimin paranoya, vahşet ve körü körüne kendi çıkarların peşine düşmenin bir karışımı olduğunu apaçık ortaya koyabilmiştir. Sayın Ferzat’ın bugün AP çatı altında bulunması biz Avrupalılara bir kez Suriye’deki sivil topluma karşı olan sorumluluğumuzu hatırlatıyor.’" şeklinde konuştu.

AP 2012 Sakharov ödülleri için ise bu yıl ikisi yine Suriye’den diğerleri Mısır, Libya ve Tunus’tan beş isim seçildi. 1988 yılından bu yana dağıtılan Sakharov İnsan Hakları Ödülü, Rus fizik bilimci Andrei Sackarov’un ismini taşıyor. Geçmiş yıllarda Leyla Zana (1995), Nelson Mandela (1988) ve Kofi Annan (2003) gibi isimlere de aynı ödül verilmişti .