2. Vatikan Konsili'nin Açılışının 50. Yıl Dönümü Kutlandı

Hristiyan aleminin önemli merkezlerinden Vatikan'da, 1962 yılında başlayıp, 1965'te sona eren 2. Vatikan Konsili'nin açılışının 50. yıl dönümü ayin ve törenle kutlandı.

' 'Türk Papa '' olarak da bilinen Papa 23. Jean'ın girişimiyle 11 Ekim 1962'de başlayan ve Papa 6. Paul'ün kilisenin başında olduğu 1965 yılına dek süren, Vatikan'ın dünyaya açılmasını sağlayan kararların alındığı II. Vatikan Konsili'nin kuruluşunun 50. yıl dönümü ve ''İnanç Yılı''nın açılışı, Papa 16. Benedikt'in Aziz Peter Meydanı'nda yönettiği ayinle kutlandı. Binlerce kişinin katıldığı törende, Türkiye'yi temsilen Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy ve büyükelçilik birinci müsteşarı Hasan Sekizkök de hazır bulundu.

Genç bir teolog papazken hazırlayıcıları arasında yer alması sebebiyle kendisi için büyük önem taşıyan 2. Vatikan Konsili'nin 50. yıl dönümünde bir konuşma yapan Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt, törende, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u ve Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Rowan Williams'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İnsanların, ''Tanrı'sız yaşama'' fikrine gün geçtikçe daha çok yaklaştığını belirten Papa, ''Eğer, kilise yeni bir inanç yılı ya da yeni bir evangelizasyon öneriyorsa, bu yıl dönümü için onur değildir. İnanca, 50 yıl öncesine göre bugün daha fazla ihtiyaç vardır. Papalık Konseyi'nin böyle bir girişim başlatmasının nedeni anlaşılabilir. Çünkü son birkaç 10 yılda maneviyatta ilgisizleşme artmış durumda. Bu nedenle ben sık sık gerçek ruhu bulmak için II. Vatikan Konsili'nin mirasına dönüp bakma gerekliliğini vurguladım'' diye konuştu.

İnsanlığın manevi boşluğunun yeniden inanma coşkusuyla doldurulabileceğinden söz eden Papa, II. Dünya Savaşı'nın ardından, dünyanın Tanrı'sız bir dönem geçirdiğini gördüğünü ve bugün de aynı tehlikenin çevrelerinde olduğunu ifade etti.

Papa 16. Benediktus, inancı korumak için var olan değerlere sahip çıkılması gerekliliğinin hayati önem taşıdığını da kaydetti.

-Patrik Bartholomeos-

Ayinde Papa 16. Benedikt'in hemen solunda oturan ve Ortodoks dünyasının tek temsilcisi olan Fener Rum Patriği Bartholomeos da 2. Vatikan Konsili'nin, Katolik kilisesi için mihenk taşlarından olduğunu dile getirerek, ''50 yıl önce bu meydanda yapılan güçlü ve anlamlı kutlama, Roma Katolik Kilisesi'nin kalbini ve zihnini çağdaş dünyaya gösterdi'' dedi.

2. Vatikan Konsili'nde alınan kararlarla, doğu ve batı kiliselerinin birbirine daha da yakınlaştığına değinen Patrik, 50 yıl önce başlatılan konsilde diğer kiliselere açılan bu kapının her zaman açık kalması gerektiğini söyledi.

''İnanç Yılı''nın açılışının da kutlanması dolayısıyla Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ortadoğu'daki Hristiyanlar için dua etme çağrısında bulundu ve ''Ortadoğu'da yaşayan Hristiyan kardeşlerimiz için barış ve sağlık dilemek için dua edelim'' diye konuştu.

İnsanlar ve ulusların arasında bölünmelerin, ayrılmaların yoğunlaştığına dikkati çeken Patrik Bartholomeos, ''Buradan dile getireceğimiz sevgi ve uyumun armonisi, karşılıklı saygı ve diyalog, dünyamız için bir modeldir'' ifadesini kullandı.

Bartholomeos, açlık, savaş ve doğal afet gibi insan yaşamını etkileyen etmenlere karşı insanlığın birlik içinde hareket etmesinin önemine vurgu yaptı.

2. Vatikan Konsili'nin 50. yıl dönümü ve İnanç Yılı Açılışı'na Rahipler Meclisi toplantısı için Vatikan'da bulunan aralarında kardinallerinde yer aldığı 400'den fazla din adamı da iştirak etti.

Bu arada, Vatikan'daki törenin ardından, büyükelçisi Kenan Gürsoy, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u, rezidansında verdiği öğle yemeğinde ağırladı.

Kaynak: AA