Nazarbayev’den, Janaözen’de Seçimin İptal Edilmesi Yönündeki Karara Veto

Cumhurbaşkan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan Anayasa Komisyonu’nun Mangıstau Eyaletine bağlı Janaözen şehrinde olağanüstü halden dolayı 15 Ocak’ta yapılacak milletvekili seçiminin iptal edilmesi yönündeki kararını veto etti.

Nazarbayev’den, Janaözen’de Seçimin İptal Edilmesi Yönündeki Karara Veto


Cumhurbaşkanlığı Basın Dairesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Nursultan Nazarbayev’in Kazakistan Anayasa Komisyonu’nun 06 Ocak’ta aldığı Mangıstau Eyaletine bağlı Janaözen şehrinde olağanüstü halden dolayı 15 Ocak’ta yapılacak milletvekili seçiminin iptal edilmesi yönündeki kararını veto ettiğini duyurdu.
Nazarbayev, devletin ve yerel yönetimlerin vatandaşların anayasada belirtilen temel özgürlük, seçme ve seçilme haklarına fırsat sağlamak için var olduğunu, bu yüzden alınan kararı veto ettiğini kaydetti.



16 Aralık’ta Janaözen şehrinde gösteri yapan işçilere polisin müdahalesiyle çıkan olaylarda 16 kişi hayatını kaybetmişti. Nursultan Nazarbayev, bölgede 05 Ocak 2012’ye kadar olağan üstü hal ilan etmiş ve 05 Ocak’ta bitmesi beklenen olağanüstü halin ay sonuna kadar uzatılması yönündeki kararnameyi imzalamıştı.