Tüketiciler: Dosya Masrafı ve Kart Ücreti Haksız Kazanç

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketici ile bankalar arasında ciddi sorunlar yaşandığını, tüketicilerin, kredi kartı, konut ve tüketici kredilerinde hak etmediği ödemelerle karşı karşıya bırakıldığını savundu.

Yılmaz, bankaların tüketicilerden aldığı kredi kartı yıllık üyelik ücreti, dosya masrafı, hayat sigortası ve ipotek fek ücretinin haksız kazanç olduğunu belirtti.
Hiçbir hizmet karşılığı olmaksızın tüketiciden alınan bu ücretlerin yasal bir dayanağı bulunmadığını aktaran Yılmaz, "Bankalar, ya tüketici ile imzaladıkları standart sözleşmeler üzerinden ya da sözleşme şartı olmaksızın bu ücretleri keyfi olarak tahsil etmektedirler. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun`un 6. maddesi, tüketici ile bire bir müzakere edilmeyen, tüketicinin aleyhine dengesizliğe neden olan ve iyi niyet kurallarına aykırı hazırlanan sözleşme koşullarını `haksız şart` olarak tanımlamaktadır. `Tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir` demektedir. Yine standart sözleşmeler nedeniyle tüketici ile müzakere edilmeyen ve tüketicinin içeriğine etki edemediği sözleşmeler üzerinden yıllık üyelik ücreti ve dosya masrafının alınamayacağına dair yargı kararları bulunmakta. Buna rağmen bankaların bu ücret ve masrafları almaları kabul edilemez. Hayat sigortasının yasal bir zorunluluğu olmamasına rağmen, uygulamada zorunluymuş gibi yaptırılmakta." dedi. Yılmaz, bankaların keyfi uygulamalarına karşı yasal düzenleme yapılmasını istedi.