Özbekistan’da 20 Yılda 4 Milyon Resmi Nikâh Yapıldı

Orta Asya’nın en kalabalık nüfusuna sahip Özbekistan’da son 20 yılda 4 milyon resmi nikâh yapıldığı bildirildi.


2012’in ‘Sağlam Aile Yılı’ ilan edildiği ülkede resmi nikâha olan ilginin de yıldan yıla arttığı belirtildi. Özbekistan Adalet Bakanlığı verilerine göre, son 20 yılda her yıl ortalama 200 bin nikâh yapılmış.
2010’da 283 bin nikâhın kıyıldığı ülkede, yıl devamındaki boşanma hadiselerinde ise bir önceki yıla oranla azalma olduğu belirtildi. 2010’un ilk altı ayında 9 bin boşanma hadisesinin kaydedildiği ülkede, boşanma vakalarının ‘Sağlam Aile Yılı’ ilan edilen 2012’de daha da azalması bekleniyor.

Bu arada ülkede yeni yıl itibariyle aile yapısının korunması ve boşanma hadiselerinin önüne geçme adına boşanma işlemlerini zorlaştıran yeni bir uygulamaya geçilmişti. Yeni uygulamanın aile hayatında çıkan sorunlar karşısında çiftlerin boşanmaya daha zor karar vermelerinde etkili olması bekleniyor.

Özbekistan’da boşanma hadiselerinde geçimsizlik, maddi sorun ve çocuk edinememe gibi hususlar etkili oluyor. Özbekistan`da remsi nihakın olması için evli çiftin yaşlarının 18 yaşın üzerinde olması gerekiyor.