Bergamalı Sanayicilere Dış Ticaret Anlatıldı

İzmir’in Bergama ilçesindeki Bakırçay Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD)`nin haftalık toplantılarında bu defa “Dış Ticaret” konusu ele alındı.

Bergamalı Sanayicilere Dış Ticaret Anlatıldı
Gediz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mutlu Yılmaz’ı konuşmacı olarak davet eden dernek, sanayici ve işadamlarını ayrıntılı şekilde bilgilendirdi.

Türkiye’de ihracatın artık çok kolay yapıldığını belirten Yılmaz, Türkiye’de veya dünyanın herhangi bir yerinde üretim yapmak isteyen girişimciler için hükümetin yeni teşvik paketleri üzerinde durduğunu kaydetti. Yılmaz, “1994 yılı civarında Türkiye’de ihracatçı olmak çok sıkıntılıydı. Bugün o sıkıntılar ortadan kalktı. İhracatçıl birliklerine üye olan herkes, kolayca ihracat yapabiliyor. Bu avantajlardan maksimum derecede istifade etmenin yollarını aramalıyız.” dedi. Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB)`ne göre genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu vurgulayan Mutlu Yılmaz, bunu iyi değerlendirmek suretiyle pazarı çeşitlendirmenin yolları üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. 2009 yılında ihracatta 100 milyar doları aşarak ilk 34 ülke arasına girmenin büyük bir başarı olduğuna değinen Yılmaz, dünyada yeni pazarlar bulmak suretiyle bu rakamın yükseleceğini söyledi. Hükümetin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolar ihracat için pazar ve sektör çeşitliliği, devletin teşviki ve genç nüfusun kalifiye hale getirilmenin şart olduğunu söyledi. Kuzey Ege Çandarlı Limanı`nın da bu hedefi yakalamada büyük katkıları olacağını kaydeden Öğretim Görevlisi Yılmaz, “Üretim noktasında bölgede yatırım yapmak isteyenlerin de bir an önce harekete geçmesinde büyük yarar olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu. AB ülkelerinin ekonomik anlamda teker teker dökülmeye başladığına dikkat çekerek, buna karşılık Türkiye’nin sağlam adımlarla ilerlediğini, nüfus ve doğal kaynakları bakımından önemli bir ülke olduğunu hatırlattı. Yılmaz, konuşmasının sonunda Gediz Üniversitesi hakkında da bilgi verdikten sonra soruları cevaplandırdı.

BASİAD Başkanı İsmail Birol ise Ege Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF)`na üye bir dernek olarak, Türkiye Sanayicileri Konfereasyonu (TUSKON)`nun faaliyetlerine katılmak suretiyle üyelerinin dünyanın her yerine ihracat yapabileceğini söyledi. Birol, zaman zaman düzenlenen iş gezilerine bütün üyelerinin katılmasını arzu ettiklerini, işlerini geliştirme ve büyütme adına bunun önemli olduğunu vurguladı.

BASİAD Eğitim Danışmanı Nazmi Peker de çeşitli ülkelerde açılan Türk okullarının, dost ülkeler oluşturma yönünde önemli misyon üstlendiğini, oralarda görevli idareci ve öğretmenlerin, Türkiye’den ihracat yapmak için giden işadamları ve sanayicilere her türlü danışmanlık hizmetini verdiğini anlattı.