Almanya'da İşsizlik Son 20 Yılın En Düşük Seviyesinde

Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere, dünyanın bir çok ülkesinde ekonomik krizin de etkisiyle işsizlik oranları yükselirken Almanya, işsizliğin artması bir yana istihdamda son 20 yılın en iyi rakamına ulaştı.

Krizdeki Yunanistan, İrlanda, İtalya, İspanya başta olmak üzere dünyanın pek çok önemli ekonomisinin başı işsizlikle dertte. Buna karşılık AB’nin lokomotifi konumundaki Almanya`da işsiz sayısı 3 milyonun altına geriledi. 2011’in son ayı Aralık ayında da, kış mevsiminin işsizlik üzerindeki etkisi sınırlı kaldı ve işsizlik oranında çok küçük bir artış oldu.

Almanya’daki son işsizlik rakamları, 1991 yılından sonraki en düşük işsiz sayısı anlamına geliyor. Bu rakamlarla Almanya, istihdam açısından Avrupa içinde adeta bir ada gibi kalıyor. Diğer yandan Federal İstatistik Dairesi’nin Pazartesi günü açıkladığı rakamlara göre Almanya’da istihdamın artması başka bir rekorun gerçekleşmesini sağladı. Buna göre Almanya’da çalışan insan sayısı 41 milyonu geçerek rekor kırdı.


Rakamlara göre; Almanya 2011 yılında iş piyasası açısından çok başarılı bir yıl geçirdi. Ülkede 2011’in başında 4 milyonun üzerinde olan işsiz sayısı 2 milyon 976 bine gerileyerek son 20 yılda en düşük seviyeye indi. Bu şekilde bir yıl içinde işsiz sayısı 1 milyonun üzerinde azalmış oldu.

Toplamda işsiz oranı yüzde 0,6 oranında azalarak, çalışabilir nüfusun yüzde 7,1’ine geriledi. Almanya Federal İş Ajansı (BA) Başkanı Frank-Jürgen Weise, işsizlik oranında düşüşün ve istihdamdaki artışın yanı sıra, firmaların işgücü talebinin artıtğını, bu talebin tüm 2011 yılı boyunca yüksek seyrettiğini aktardı.

Açıklanan rakamlar, Alman iş piyasasındaki pozitif bilançonun, normalde işsizliği arttığı bir dönem olan Aralık ayında da değişmediğini ortaya koydu. Uzmanlar, Aralık ayında havaların da ılıman, normalden sıcak geçmesinin de etkisiyle işsizliğin beklendiği gibi artmadığını aktarıyor. Buna göre Aralık ayındaki işsizlik artışı 67 binde kaldı.


Öte yandan bu olumlu rakamlar uzmanları cesaretlendirdi. BA Başkanı Weise, Almanya’da şu anda ekonomik durgunluktan eser olmadığının altını çizdi. Ancak Weise, Almanya’da bu yıl büyüme oranının düşeceğini ve işsizlikteki azalmanın yavaşlayacağını öngörüyor. Fakat uzmanlar, Almanya’daki işsizlik oranının Avrupa ortalamasının ancak yarısı seviyesinde olduğunu hatırlatıyor.