Ab Ülkelerinden İran Petrolüne Ambargo Kararı

Avrupa Birliği ülkeleri prensipte İran’dan petrol ithalatını durdurma kararı aldı.

Çin’den sonra İran’dan en fazla petrol ithal eden AB’nin ambargo kararını ne zaman yürürlüğe sokacağı henüz belli değil.

AB ülkeleri, ABD’nin geçtiğimiz hafta İran’a ağır ekonomik yaptırım kararı almasının ardından Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppé, Avrupa ülkelerine benzer yönde harekete geçmeleri çağrısında bulundu. Bunun üzerine AB üyesi ülkeler arasında İran’dan petrol ithalatının ambargoya alınması hususunda prensip mutabakatına varıldı. Tahran, İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplum ile işbirliği yapmaya yanaşmadığı takdirde İran petrolünün Avrupa’ya sevk edilmesinin yasaklanacağı ifade ediliyor.

Avrupa’nın İran petrolüne getirdiği ambargonun ne zaman yürürlüğe sokacağı henüz belli değil. Ocak sonunda yapılması beklenen AB Dışişleri Bakanları toplantısından sonra İran’dan petrol ithalatının durdurulabileceğini kaydeden diplomatik kaynaklar, birlikteki bazı ülkelerin ambargonun derhal yürürlüğe girmesinden yana olduklarını fakat diğer ülkelerin ekonomik endişeler taşıdıklarını ve ambargonun birkaç ay sonra başlatılmasından yana olduklarını belirtiyor.

AB üyesi 27 ülke Çin’den sonra İran’dan en fazla petrol ithal eden coğrafya konumunda. Bununla beraber İran petrolü Avrupa’ya sevk edilen petrolün ancak yüzde 18’ini oluşturuyor. Sadece Yunanistan’da bu oran yüzde 33’lere çıkıyor. İran petrolüne ambargo uygulanması konusunda Yunanistan’ın ikna edildiği kaydediliyor.