Kktc Başbakanı: Hristofyas'ın Muhatabı Erdoğan Değil, Eroğlu'dur

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas`ın muhatabının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan değil KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olduğunu söyledi.

Kktc Başbakanı: Hristofyas'ın Muhatabı Erdoğan Değil, Eroğlu'dur
Küçük, "Hristofyas, haddini aşmamalı." dedi.


İrsen Küçük, Rum Yönetimi lideri, Dimitris Hristofyas’ın “Kıbrıs’ta küçük bir Türkiye ya da Yunanistan oluşturulması yönünde hareket etmemeliyiz.” ve “Ferekirse Başbakan Erdoğan’la yüz yüze görüşürüm.” şeklindeki sözlerine sert çıktı. Küçük, Hristofyas’ın muhatabının Erdoğan değil, Eroğlu olduğunu vurgulayarak “Bunu bilmesi ve haddini aşmaması gerekir.” dedi.


Görüşmelerin iki lider arasında yürütüldüğüne işaret ederek Hristofyas’ın bu yöndeki açıklamalarını eleştiren Küçük, “Erdoğan’dan görüşme talebinde bulunması yersizdir. Tamamen politika yapmaktadır.” şeklinde konuştu. “Ada’nın küçük bir Türkiye ya da Yunanistan’a çevrilmesi” konusunda ise, “Çeviren kendileridir.” diyen Küçük, gerek kendilerinin gerekse Türkiye’nin uyarılarına; gaz ve petrol aramalarını müşterek yapmaları konusundaki önerilerine rağmen Rum Yönetimi’nin bunları dikkate almadığını anlattı.


KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Rum tarafının ayrı araştırmaya gitmesinin kendilerinin de ayrı araştırma yapma haklarını doğurduğunu belirtti. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile yaptıkları protokol gereği petrol aramalarının yakında karada başlayacağını söyledi. İrsen Küçük, “Onlar Güney’de biz Kuzey’de bu araştırmaları ayrı ayrı sürdürürsek o zaman Sayın Hristofyas’ın söylediği işte ‘Küçük Türkiye ve Küçük Yunanistan görünümü’ bu şekliyle ortaya çıkmaktadır. Böyle bir benzetme yapmışsa kendi icraatının sonucudur.” şeklinde konuştu.


RUM YÖNETİMİNE SAMİMİYET ÇAĞRISI
Küçük sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Hristofyas, görüşmelerin başından beri bir samimiyetsizlik örneği göstermektedir. Dolayısıyla bizim her zaman söylediğimiz bir şey var, tarafları ve özellikle Rum görüşmeciyi samimiyete davet ediyoruz. Sayın Hristofyas, Sayın Eroğlu ile birlikte samimi bir şekilde Kıbrıs meselesini ve görüşmeleri sürdürürse o zaman adada bir çözüm olabilir. Kalıcı çözüm budur. Bizim beklentimiz de odur.”